RS 15/20: Tangokuninkaat – osa ruotsinsuomalaisten historiaa

Ruotsinsuomalainen tangokuningas Kari Piironen on poissa. Hän menehtyi vaikeaan sairauteen Jyväskylässä 31. maaliskuuta.
Monien ruotsinsuomalaisten tuntema laulaja muutti Viitasaarelta Ruotsiin parikymppisenä vuonna 1970. Päivätyössä hän oli Asealla Västeråsissa, mutta laulun lahja vei miehen väkisin mukanaan. Kari Piironen oli Sointu Bolero-yhtyeensä kanssa 1970- ja 80 -luvuilla yksi suosituimpia ruotsinsuomalaisia tanssimusiikkiyhtyeitä. Vuonna 1988 Kari voitti toisella yrittämällä Seinäjoen Tangomarkkinat kappaleella Mustalaisviulu.

 

Tangokuninkaat ovat osa ruotsinsuomalaisten historiaa. Ensimmäinen ruotsinsuomalaistaustainen tangokuningas oli Teuvo Oinas Köpingistä.
Ylitornion Raanujärveltä 15-vuotiaana Ruotsiin muuttanut tangolaulaja niitti menestystä ruotsinsuomalaisten laulukilpailuissa ja keikkaili Zonora-yhtyeensä kanssa. Seinäjoen tangomarkkinat metsuri-levyseppähitsaaja voitti vuonna 1986 tulkitsemalla miehisesti kappaleen Tunteiden tango.

Vuonna 1966 Ruotsiin muuttanut Risto Nevala voitti vuoden 1989 tangokuninkuuden ja työt Borlängen terästehtaan kylmävalssaamossa vaihtuivat laulajan uraan Suomessa. Seinäjoelle asettunut Risto veti tangomarkkinoiden esikarsintakiertueita vuodesta 1992 lähtien ja hän on juontanut muun muassa Sinitaivas-konserttikiertuetta.

Ludvikassa syntynyt ja Luleåssa kasvanut Jari Sillanpää työskenteli muun muassa Silja Linen aluksilla baarimikkona ja voitti Seinäjoen tangomarkkinat vuonna 1995. Jari on tv-tähti, Suomen euroviisedustaja ja voittanut lukuisia laulukilpailuja. Hän on yksi Suomen eniten myyneitä artisteja kautta aikojen. Jarin yksityiselämästä on viime aikoina kohuttu paljon Suomessa.

Ruotsinsuomalaisista laulajista muun muassa Tuula Krekola-Harju, Mervi Ruohtula, Taru Nurmela, Anne Korkeamäki, Lenita Harjula, Mikael Konttinen ja Marko Taimi ovat tavoitelleet tangomarkkinoiden kärkisijoja.

Heinäkuussa järjestettävän Seinäjoen tangomarkkinat 2020 -tapahtuman järjestelyt jatkuvat toistaiseksi normaalisti virusepidemiasta huolimatta.
Ruotsinsuomalaisen tangokansan edustajat nähdään taas siellä niin yleisössä kuin kilvoittelemassa tangolaulun ja -tanssin titteleistä eri sarjoissa.