Sverigefinska kvinnan är en mångsysslande multitalang

Arja Saijonmaa. Konsert på Scalateatern i Stockholm den 8 mars. Insamlingen under kvällen går till UN Womens arbete för kvinnor och flickor på flykt undan kriget i Syrien.
Arja Saijonmaa. Konsert på Scalateatern i Stockholm den 8 mars. Insamlingen under kvällen går till UN Womens arbete för kvinnor och flickor på flykt undan kriget i Syrien.

Arja Saijonmaa har gjort en mångsidig karriär inom musiken, teatern och underhållningsbranschen. Hon har deltagit i den finska och svenska Eurovisionsuttagningen två gånger och hon har även arbetat som goodwillambassadör för FN, ställt upp som kandidat i det finska riksdagsvalet och Europaparlamentsvalet samt skrivit flera böcker.

Arja har varit i rampljuset under hela fyra decennier. Denna multikonstnär och artist är välkänd i samtliga nordiska länder.
Saijonmaa som ursprungligen kommer från S:t Michel inledde sin karriär i slutet av 1960-talet som chef för Studentteatern i Helsingfors under en tid då de politiska åsikterna uttrycktes i form av sång.

I början av 1970-talet mötte Arja den grekiske kompositören Mikis Theodorakis och hennes internationella karriär tog fart.
Arjas föreställningar representerar alltid en stark nationell finsk anda oavsett om hon sjunger Rönnen i Ural eller skriver böcker om bastubadandet.

Arja Saijonmaa är en stor konstnärlig förmåga och en skicklig artist, en framstående sverigefinsk kvinna på de stora estraderna.
Arja Saijonmaa håller sin nästa konsert på Scalateatern i Stockholm på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Arja utnämndes nyligen till goodwillambassadör för UN Womens nationella kommitté i Sverige. Under kvällen berättar Arja om sina egna erfarenheter av humanitärt arbete.
Den internationella kvinnodagen firas i början av mars.

Den sverigefinska kvinnan är ofta en egenföretagare som sysselsätter sig själv. Bland dem finns till exempel olika slags entreprenörer inom hälsovårdssektorn såsom kiropraktorer och frisörer, egenföretagare inom hushålls- och städtjänster, vårdare för äldre och många andra.
Rollen som egenföretagare är inte lätt. Dessa människor arbetar hårt och oförtrutet och ser till att de grundläggande samhällstjänsterna fungerar.

Nu när kvinnodagen närmar sig finns det all anledning att göra honnör för de sverigefinska kvinnorna, dessa mångkunniga personer som håller samhällets hjul rullande.