RS 10/21: Suomi siirsi kuntavaaleja

Suomen kuntavaalit siirtyvät huhtikuulta kesäkuun 13. päivään. Siirron syynä on heikentynyt koronatilanne ja huoli äänestäjien terveysturvallisuudesta.

Kuntavaalien siirto eteenpäin päätettiin viime viikonloppuna, kun kahdeksan eduskuntapuoluetta yhdeksästä kannatti sitä. Vain perussuomalaiset vastustivat vaalien siirtämistä.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi maanantaina Ylen haastattelussa, että hän ymmärtää kuntavaalien siirtämisen kesäkuulle hyvin.

Niinistö piti tärkeänä sitä, että jokainen voi ottaa vaaleihin osaa ilman ylimääräistä huolta ja pelkoa. Toisena tekijänä hän nosti esiin riskin koronatartuntojen leviämisestä.
– Vaalit ovat massatapahtuma, johon osallistuu miljoonia ihmisiä. Kyllä siinä on aika riski, että tartunta leviää. Tällä hetkellä kaikki todennäköisyys viittaa siihen, että kesäkuussa uhat ovat paljon lievempiä, sanoi presidentti Niinistö.

Kansalaiset voivat tuntea äänestämisen kesäkuussa turvallisemmaksi, kun isompi osa suomalaisista on rokotettu vaaleihin mennessä.
Kansanterveysviranomaisten mukaan rokotukset vähentävät tartuntatapauksia merkittävälla tavalla kesään mennessä.

Vuonna 2022 Suomessa ei ole vaaleja, mutta vuoden 2023 keväällä ovat vuorossa eduskuntavaalit, ja heti vuoden 2024 alussa presidentinvaalit.
Suomen valtiolliset vaalit ovat ruotsinsuomalaisille tärkeitä, kun Ruotsissa asuu pysyvästi yhden suuren Suomen vaalipiirin verran näissä vaaleissa äänioikeutettuja Suomen kansalaisia.

Ruotsissa vaalit ovat edessä jo ensi vuoden syksyllä. Ruotsin valtiopäivä-, alue- ja kunnallisvaalit järjestetään 11. syyskuuta 2022. Puolueiden ehdokasasettelu käynnistyy jo kuluvan vuoden syksyllä ja viimeistellään ensi vuoden keväänä.
Jos koko kansan rokotusohjelma etenee suunnitelmien mukaan, voidaan syksyn 2022 vaalit järjestää normaalioloissa.