RS 40/20: Suomi lopettaa rajavalvonnan 23.11. – Testaa ja tule -malli otetaan käyttöön

Suomen hallitus palautti matkustusrajoitukset tämän viikon maanantaista alkaen Ruotsista, Virosta, Norjasta, Islannista, Saksasta ja Slovakiasta Suomeen saapuville maiden heikentyneen koronatilanteen takia. Suomeen saa vapaasti matkustaa vain maista, joissa on ollut alle 25 koronatapausta 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Työmatkaliikenne Ruotsista Suomeen on sallittua 28. Syyskuuta lähtien ilman omaehtoista karanteenia tai testauksia. Muut Ruotsista ja muista riskimaista tulijat joutuvat Suomessa kahden viikon vapaaehtoiseen karanteeniin.

Ruotsin ja Suomen maarajalla Tornionjokilaaksossa rajayhteisöön kuuluvien päivittäinen liikenne maiden välillä on sallittua.
Rajayhteisöön kuuluvat Ruotsin puolella kaikki Haaparannan, Övertorneån, Pajalan ja Kiirunan kunnissa asuvat ja Suomen puolella Tornion, Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Enontekiön kuntien asukkaat.

Tornion rajalla on tarkastettu Suomeen tulijoita puolen vuoden ajan. Suomen rajavartijat palasivat viikon tauon jälkeen entisille asemapaikoilleen maanantaina.

Järjestely on tilapäinen. Suomi lopettaa rajavalvonnan 23.11. Silloin otetaan käyttöön niin sanottu Testaa ja tule -malli, eli Suomi alkaa silloin vaatia koronatestitodistuksen riskimaista tulevilta.

Siihen asti Suomi arvioi rajavalvonnan jatkamista tai lopettamista koronatilanteen perusteella viikoittain.

Testaa ja tule -mallissa laiva-, lento-, tai bussiyhtiöillä on tarkastus – velvollisuus omien asiakkaidensa osalta. Ruotsista ja Norjasta Suomeen tulevilta henkilöautoilijoilta tarkastaa todistukset Rajavartiolaitos.

Testaa ja tule -malli mahdollistaa Suomeen matkustamisen, työmatkustamisen ja matkailun lähes normaalina, pandemiaolosuhteet huomioon ottaen.