Ruotsinsuomalainen helmikuu

Ystävänpäivää vietetään jälleen tulevana sunnuntaina. Pohjolassa tätä rakastavaisten ja ystävien päivää alettiin laajemmin juhlimaan vasta 90-luvulla. Ystävänpäivän tunnus on punainen sydän, ystävyyden ja rakkauden symboli.
14. helmikuuta on myös Valentinin nimipäivä. Nimi tulee 200-luvulla Rooman valtakunnassa vaikuttaneesta piispa Valentinuksesta, joka vihki rakastavaisia avioon vastoin sotapäällikköjen tahtoa.

Kaikilla ei ole ystävää ja siksi lehti kertoo tällä viikolla ruotsinsuomalaisille vanhuksille suunnatusta ystäväpalvelusta, joka käynnistettiin Tukholman seudulla muutama vuosi sitten.

24. helmikuuta vietettävä Ruotsinsuomalaisten päivä on yksi suomalaiseen kulttuuriin kuuluvista perinteisistä juhlapäivistä. Helmikuussa vietetään myös Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivää (05.02.) ja Kalevalan
päivää (28.02).

Suomalaisille riittää juhlapäiviä lähes joka kuukaudelle. Maaliskuussa vietetään naisten asian edistäjän Minna Canthin päivää ja huhtikuussa Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää.
J.V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivää vietetään toukokuussa, runoilija Eino Leinon, runon ja suven päivää heinäkuussa.
Syksyllä ovat vuorossa Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivä sekä Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivä.

Ruotsinsuomalaisten päivää vietetään 1600-1800-luvulla eläneiden metsäsuomalaisten sekä heitä tutkineen Kaarle Akseli Gottlundin syntymän muistoksi. Gottlund teki vuoden 1823 valtiopäiville aloitteen, että Värmlantiin perustettaisiin suomenkielinen vähemmistöalue.
Gottlundin aloitteet tyrmättiin ja kului lähes 200 vuotta, ennen kuin Ruotsiin saatiin perustettua ensimmäiset suomen kielen hallintoaluekunnat.

Kansallisten vähemmistöjen tunnustaminen 1990-lopussa on Ruotsin historian suurin vähemmistöpoliittinen uudistus kautta aikojen.
2010-luvun alussa hanke pääsi kunnolla vauhtiin ja viime vuoden alussa hallintoaluekuntien määrä nousi 59:ään.

Vähemmistöpoliittista historiaa tehtiin rankalla tavalla myös viime syksynä, kun hallitus kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnken johdolla pisti stopin alueen laajenemiselle. Selvitys – ja ohjeistustyö on parhaillaan menossa, ja toivokaamme, että alueen laajeneminen voi jatkua kuluvan vuoden aikana.

Viikon 8 aikana järjestetään useita tilaisuuksia Ruotsinsuomalaisten päivän kunniaksi. Tarkat tiedot viikon tapahtumista eli ajat, paikat ja muut tiedot löytyvät tämän ja ensi viikon lehdestä.