RS 06/21: Ruotsi palautti valvonnan Suomen rajalle

Ruotsi alkoi lauantaista 6. helmikuuta lähtien vaatia rajoillaan negatiivista koronatestitulosta muiden maiden kansalaisilta.
Testin on oltava alle kaksi vuorokautta vanha. Vaatimus on voimassa maaliskuun loppuun.

Testipakosta on poikkeuksia. Se ei muun muassa koske alle 18-vuotiaita, Ruotsissa vakituisesti asuvia henkilöitä eikä sellaisia, jotka tulevat maahan perhesyistä.

Ruotsin kansalaiset ja Ruotsissa asuvat kansalaisuudesta huolimatta pääsevät palaamaan maahansa ilman testitulospakkoa, mutta Suomessa asuvat suomalaiset, joilla ei ole välttämätöntä syytä päästä Ruotsiin, joutuvat esittämään rajalla testituloksen.

Ruotsin tiukentuneen rajavalvonnan syynä on pyrkimys estää koronaviruksen herkästi tarttuvan brittimuunnoksen leviäminen.

Ruotsilla ei ole ollut rajavalvontaa Suomen rajalla sitten vuoden 1995 kun maat liittyivät Euroopan Unioniin.

Ruotsin tiukentuneet maahantulomäärykset hiljensivät rajaliikennettä huomattavasti Haaparannan ja Tornion rajanylityspaikalla lauantaina.

Nyt rajavalvontaa Tornionjokilaaksossa on molemmin puolin rajaa, sillä Suomi kiristi maahantulon rajoituksia 27. tammikuuta – 25. Helmikuuta väliseksi ajaksi.

Tänä aikana Suomi sallii rajoillaan vain välttämättömän työmatkaliikenteen ja maahan voi tulla vain välttämättömästä syystä.

Rajayhteisöön kuuluvien vapaa oikeus ylittää raja otettiin pois, mutta Suomen kansalaiset voivat edelleen ylittää rajan perustuslain nojalla.

Suomen ja Ruotsin tavoitteena on painaa rajanylitysten määrät mahdollisimman alas ja saada siten koronaviruksen leviäminen kuriin.

Toivon mukaan koko kansan rokotusohjelma etenee joutuisasti ja juhannukseen mennessä voidaan palata jälleen normaaliin elämään.

On merkkejä siitä että kansa alkaa kyllästymään jatkuviin koronarajoituksiin.
Tästä kertoo muun muassa Taloustutkimuksen tuore kysely, jonka mukaan peräti 60% suomalaisista on väsynyt rajoituksiin.