RS 9/18: Bortom vida havet

Vid sidan av Toivo Kärki var Unto Mononen (1930–1968) en av Finlands viktigaste tangokompositörer. Mononen som på 1950- och 1960-talet arbetade som dansmusiker i sydvästra Finland komponerade bland annat de välbekanta tangostyckena Tähdet meren yllä, Syvä kuin meri och Satumaa som med åren intagit rollen som finländarnas nationaltango.

Den finska tangon präglas av en känsla av efterkrigstidens osäkerhet, hemlöshet, ödestro och en smärtfylld längtan, men även en gnutta glädje och hopp. Den finska melankolin är som starkast just i Mononens mangokompositioner.

En ny tangoboom i början av 1960-talet och nya framgångar för tangon Satumaa – Sagolandet spred sig över hela Finland. Mononen blev populär även bland den unga kultureliten när han komponerade tangon Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa (Jag och min kvinna i riksdagshusets park) åt sitt bands reservtrummis M.A. Numminen.
Mononen fick dock ett erkännande som kompositör först efter sin död.

Musikpjäsen ”Kohtalon tango” (Ödestango) som handlar om Mononens liv inleder en Sverigeturné under påskveckan. Föreställningen innehåller nästan alla Mononens mest kända verk.
Medlemmarna i orkestern som svarar för ackompanjemanget spelar vid sidan av musicerandet även olika roller i föreställningen.

Pasi Nieminen som spelar rollen som Unto Mononen skildrar dennes ångest skickligt och utan överdrifter. Ida Teeri som är ansvarig för föreställningens koreografi bidrar med rörelse, dans och rytm som fogar samman tangomusiken med berättelsen.

Finsk tango spelar dock den viktigaste och främsta rollen i föreställningen. Föreställningens Unto Mononen litar ända till det tragiska slutet enbart på sin identitet som tangokompositör och tangomusiken som skildrare av finländarnas själslandskap.
Mästarkompositören Mononen är borta men hans musik, texter och melodier lever i finländarnas hjärtan.

Kohtalon tango:
30.3 kl. 16.00: Skövde, Finnhovi.
31.3 kl. 15.00: Surahammar, Folkets Hus.
1.4 kl. 11.00: Gävle, Furugårdens vård- och omsorgsboende, Valbo.
2.4 kl. 14.00: Sundbyberg, Kulturcentrum Hallonbergen.
Närmare uppgifter om biljetter m.m. finns på vår tidnings annonssidor.