RS 9/25: Kalevalan päivä 2025
Huomenna 28. helmikuuta on Kalevalan päivä. Sitä vietetään suomalaisen kulttuurin ja Suomen kansalliseepoksen Kalevalan kunniaksi.
Kajaanin piirilääkäri Elias Lönnrot toimitti Kalevalan. Hän kierteli 1800-luvun lopulla Itä-Suomessa ja Vienan Karjalassa keräten kansarunoja ja kokosi niistä opuksen, josta tuli kansakunnan perusteksti. Kalevalainen mystiikka pulppuaa yhä ja on osa suomalaisuutta. Sanoissa Väinämöisen kosketus tuntuu. Suomen kielessä on satoja arkipäivän käyttökielen sanoja, jotka tulevat Kalevalasta. Suomalaisista etunimistä monet ovat Kalevalasta, samoin monet kaupunkien kadunnimet.
Suomalainen tanssi- ja näyttämötaide sekä kirjallisuus lastenkirjoja ja sarjakuvia myöten ovat hyödyntäneet teemaa. Kuvataiteessa Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheiset teokset ovat maailmankuuluja. Musiikissa kalevalaiset tarinat innoittivat kansallissäveltäjä Jean Sibeliusta ja populaarimusiikissa teemaa ovat hyödyntäneet monet tunnetut esiintyjät Jukka Kuoppamäestä alkaen. Myös tunnettu suomalainen nykykansanmusiikkiyhtye Värttinä käyttää Kalevalan tekstejä inspiraation lähteenä.
Suomessa Kalevalaisten Naisten Liitto pitää yllä kalevalaista perinnettä. Järjestöllä on neljä paikallistyhdistystä Ruotsissa: Götanmaan Kalevalaiset, Haaparannan Kalevalaiset, Roslagen Kalevala ja Tukholman Kalevalaiset.
Götanmaan yhdistys järjestää 28. helmikuuta Kalevalanpäivänjuhlan Göteborgin kaupunginkirjastossa, ohjelmassa on muun muassa musiikkiesityksia, yhteislaulua ja Kalevala Korun esittelyä.
Kalevalanpäivän tilaisuuksia on samana päivänä myös Haaparannan kansankorkeakoululla, Upplanninmuseossa Uppsalassa sekä Tukholmassa suomalaisella kirjakaupalla. Tarkemmat tapahtumatiedot löytyvät RS-lehden ilmoitussivuilta.