RS 9/22: RUOTSINSUOMALAINEN KIRJA 2022

Ruotsinsuomalainen kirjallisuus elää ja voi hyvin. Vuoden 2022 Ruotsinsuomalaiset kirjamessut järjestetään 12.marraskuuta Tukholman Suomen instituutissa. Messujen pääesiintyjä on tänä vuonna Rosa Liksom.

Rosa Likson on yksi Suomen parhaiten myyvistä kirjailijoista. Hänen kirjojaan on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle ja ne ovat suosittuja myös Ruotsissa. Hän kirjoittaa suomeksi ja meän kielellä.

Ylitorniosta lähtöisin olevan kirjailijan uusin teos, vuosien 1944–1945 Tornionjokilaaksosta kertova Väylä ilmestyi syksyllä.

Rosan Finlandia-palkittu romaani Hytti nro 6 on ohjattu myös elokuvaksi. Moninkertaisesti palkittu elokuva valittiin mm Suomen Oscar-ehdokkaaksi.

Viime syksynä Tukholmassa julkistettiin Rosa Liksomin tekemä, ruotsinsuomalaisen galleristin Marjatta Nenanderin elämästä kertova dokumenttielokuva Karjalan Marja.

Ruotsinsuomalaiset kirjailijat kuten Susanna Alakoski, Milka Hakkarainen, Eija Hetekivi-Olsson, Anni Kytömäki, Tiina Laitila Kälvemark, Asko Sahlberg, Maarit Turtiainen, Nina Wähä ja Leo Ylitalo ahkeroivat jälleen uusien teosten parissa.

Edessä on mielenkiintoinen ruotsinsuomalainen kirjavuosi.