RS 9/21: Finland inför undantagstillstånd

Den finska regeringen meddelade på torsdagen i förra veckan att Finland stänger ner och inför nya restriktioner i mars.

Beslutet innebär en omfattande nedstängning i största delen av landet 8–23 mars. Samtidigt med nedstängningen utlyser man undantagstillstånd i landet.

De åtgärder som hör samman med nedstängningen kommer att gälla endast i de delar av Finland där epidemin accelererar eller sprider sig.

Utöver de restriktioner som redan har trätt i kraft kommer restaurangerna, caféerna och barerna att stängas och högstadiet och gymnasiet övergår till distansundervisning. Även fritidsverksamheten för alla över 12 år pausas.

Man inför tills vidare inte några restriktioner för utomhusvistelser men de finska myndigheterna kan med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar stänga privata lokaler i större utsträckning än tidigare. Regionala myndigheter kan därmed stänga gym och andra hobbylokaler, badinrättningar, bastur och allmänna uppehållsutrymmen i köpcentra.

Affärer och grundläggande service som banker och frisörsalonger kan dock inte stängas.

Nedstängningen i Finland inleds på måndagen den 8 mars och avslutas på söndagen den 28 mars. Syftet med åtgärderna är att få de nya virusmutationerna under kontroll.

 

***

 

Inget undantagstillstånd i Sverige

Även den svenska regeringen är beredd att stänga bland annat affärer, restauranger och gym på grund av coronaepidemin, men har dock inte fattat några beslut om någon nedstängning ännu.

I de svenska restaurangerna, barerna, caféerna och nattklubbarna tillåts endast bordsservering. Det får inte uppstå trängsel och köer och ett bordssällskap får endast bestå av maximalt fyra personer.

Från mars månads början måste alla restauranger stänga senast klockan 20.30.

 

Antalet besökande i affärer, köpcentra och gym har begränsats till en person per 10 kvadratmeter. Från den 6 mars är antalet kunder i varuhusen maximerad till 500 personer.