RS 8/17: Suomalaisen hiihdon uusi kukoistus

Lahden MM-kisat avattiin eilen ja kisat jatkuvat 5. maaliskuuta saakka.
Suomalainen hiihto on noussut jaloilleen dopingskandaalien jälkeen, mutta hinta on ollut kova.

Kun kuusi suomalaista hiihtäjää kärysi dopingista Lahden MM-hiihdoissa vuonna 2001, alkoi suomalaisen hiihdon synkin painajainen. 16 vuotta myöhemmin tapahtunutta muistellaan yhä, mutta hiljalleen ikävät muistot ovat vaipumassa unholaan.

Skandaalissa pahiten ryvettyneet ovat saaneet kansalta synninpäästön tunnustusten myötä ja jatkavat työtään rakastamansa talviurheilun parissa. Antti Leppävuori on Suomen ampumahiihtojoukkueen valmentaja, Jari Isometsä ja Virpi Sarasvuo toimivat urheiluohjelmien asiantuntijoina ja Jarmo Riski on palannut valmentajaksi.
Harri Kirvesniemi ja Milla Saari tekevät suksibisnestä, ja jopa Kari-Pekka Kyrön toimintakielto on purettu.

Mutta yksi on joukosta poissa. Trollhättanin kasvatti Mika Myllylä ei saa kokea suomalaisen hiihdon uutta nousua. Tämä ruotsinsuomalainen urheilija, josta tuli suomalaisen hiihdon viime vuosikymmenien ehdoton ykkösnimi, ajautui vuoden 2001 tapahtumien johdosta syöksykierteeseen, joka päättyi traagiseen kuolemaan kesällä 2011.

Suomalainen hiihto on nousemassa takaisin huipulle, ja parhaillaan menossa olevat kisat tuovat suomalaismenestystä ja uutta muisteltavaa Suomen kansalle.
Lisää tietoa kisoista löytyy RS:n Lahden MM-kisaoppaasta sekä tv-ohjelmasivuilta.

Ruotsinsuomalaisten historia ulottuu tuhansien vuosien taakse.
Ruotsinsuomalaisten päivää vietetään vuosittain 24. helmikuuta metsäsuomalaisia 1800-luvun alussa tutkineen Kaarle Akseli Gottlundin (1796 –1875) syntymäpäivän muistoksi.
Lisätietoja juhlapäivän vietosta eri puolilla Ruotsia löytyylehden Ruotsinsuomalaisten päivä -liitteestä.

28. helmikuuta on vuorossa Kalevalan päivä, jota vietetään suomalaisen kulttuurin ja Suomen kansalliseepoksen Kalevalan kunniaksi. Kalevalainen mystiikka pulppuaa yhä ja on osa suomalaisuutta. Väinämöisen kosketus tuntuu joka päivä: suomen kielen arkipäivän käyttökielessä on satoja sanoja, jotka tulevat suoraan Kalevalasta.
Ruotsinsuomalaisten Kalevala-juhlista tarkemmat tiedot löytyvät lehden ilmoitussivuilta.