RS 8/17: Comeback för den finländska skidåkningen

I går kväll invigdes Skid-VM i Lahtis. Tävlingarna pågår till den 5 mars. Den finländska längdskidåkningen har kommit på fötter igen efter dopningsskandalerna, men priset har varit högt.

När sex finska skidåkare åkte fast för dopning i samband med skid-VM i Lahtis 2001 inleddes den mörkaste mardrömmen i den finska skidåkningens historia. Sexton år senare talar man fortfarande om denna händelse, men de obehagliga minnena är långsamt på väg att falla i glömska.

De som fick sitt rykte värst fläckat har efter sitt erkännande fått syndaförlåtelse av folket och de fortsätter med arbetet för sin älskade vintersport. Antti Leppävuori är tränare för Finlands skidskyttelag, Jari Isometsä och Virpi Sarasvuo är expertkommentatorer och Jarmo Riski är tillbaka som tränare.
Harri Kirvesniemi och Milla Saari arbetar kommersiellt inom skidbusiness och till och med Kari-Pekka Kyrös yrkesförbud har hävts.

Ett av de stora namnen är dock borta. Mika Myllylä som växte upp i Trollhättan fick aldrig uppleva den finländska skidåkningens comeback. Till följd av händelserna 2001 hamnade denne sverigefinska idrottsman, som under några decennier var den finländska skidåkningens mest uppburna namn, i en nedåtgående spiral som slutade med hans tragiska död sommaren 2011.

Den finländska skidåkningen är på uppgång igen och årets VM i Lahtis kommer att resultera i nya finska framgångar och nya minnen för det finska folket.
Detaljerad information om årets VM finns i tidningens VM-guide och TV-sidorna.

Sverigefinnarnas historia sträcker sig tusentals år tillbaka.
Sverigefinnarnas dag firas årligen den 24 februari till minne av födelsedagen för Carl Axel Gottlund (1796-1875) som i början av 1800-talet ägnade sig åt att studera skogsfinnarnas historia.
Mer detaljerad information om firandet som äger rum runt omkring i Sverige finns i vår bilaga om Sverigefinnarnas dag.

Den 28 februari är det Kalevaladagen som firas till minne av den finländska kulturen och Finlands nationalepos Kalevala. Kalevalas mysticism lever fortfarande och den utgör en del av finskheten. De uttryck som Väinämöinen lämnade efter sig är fortfarande levande, för det finska vardagsspråket innehåller hundratals ord som är direkt hämtade från Kalevala.
Mer detaljerad information om det sverigefinska Kalevala-firandet finns på vår tidnings annonssidor.