RS 7/18: Finsk kultur när den är som bäst

Turnén Ny finsk film pågår som bäst i Sverige. Tre nya finska filmer kommer under våren att presenteras för den svenska publiken.

En man och en baby (Yösyöttö) är en finsk komedi som är regisserad av Marja Pyykkö. Filmen som hade premiär 2017 handlar om Antti som plötsligt blev ensam med en liten baby.
Filmen är baserad på Eve Hietamies roman från 2010 med samma namn. Petteri Summanen spelar rollen som en man som måste växa in i rollen som ensamstående far.

Lauri Mäntyvaaras Tjocka ögonfransar (Tuuheet ripset) är en finsk ungdomsfilm som är regisserad av Hannaleena Hauru som är en skicklig författare och regissör som är född på 1980-talet.
Filmen handlar om vänskap, kärlek, ungdomars drömmar och deras strävan efter att göra världen bättre.

Dokumentärfilmen ”Perkele 2 – Bilder från Finland” som är regisserad av Jörn Donner är också på turné i Sverige. Den är en uppföljare till filmen ”Perkele! Bilder från Finland” som Donner gjorde redan 1971.
I sin nya film skildrar Donner Finlands förändring under närmare 50 års tid. Han betraktar landets politik och aktuella händelser och fenomen, även om det är regissören Jörn Donner själv som innehar huvudrollen i berättelsen.

Det händer en hel del även inom teatern. Sångföreställningen Gemensamma hjärtslag är på turné i Sverige just nu. Föreställningen bygger på en fiktiv brevväxling mellan Eino Leino och L. Onerva.
Författaren Eino Leino (1878-1926) var en centralfigur i Finlands kultur i början av 1900-talet. L. Onerva, dvs. Hilja Onerva Madetoja (1882-1972), var en välkänd författare som också skrev Eino Leinos biografi.

Författaren Satu Koskimies har sammanställt en kärleksdialog av deras dikter och den välkände finske kompositören Kaj Chydenius har tonsatt dikterna.
Sångerna framförs av Dick Holmström och Elina Partanen till ackompanjemang av Kari Mäkiranta på piano.
Turnén i Sverige är arrangerad av Riksteatern. Föreställningen ges på finska och den är textad på svenska.

Ytterligare information om tiderna och platserna för film- och teaterföreställningarna finns på annonssidorna i tidningen Ruotsin Suomalainen.