RS 7/17: Nuoret naiset tulevat

Supervaalivuosi 2018 lähestyy. Ruotsin vaaleissa ovat vastakkain
porvareiden ja punavihreiden allianssit. Kahden allianssin kilpa on hyvin tasaväkistä.
Vaaleista on tulossa jännittävät ja puolueet käynnistelevät vaalikampanjoitaan.
Ruotsalaisen poliitiikan maaperässä on menossa syviä muutosliikkeitä ja vakiintuneet puolueet yrittävät löytää erilaisia ratkaisumalleja muuttuvassa ympäristössä.

Liberaalien puheenjohtaja ilmoitti jo lokakuussa, että hän voisi harkita yhteistyötä myös sosiaalidemokraattien kanssa, ja avasi näin oven yhteistyölle poliittisten blokkirajojen yli.

Moderaattien puheenjohtaja Anna Kinberg Batra puolestaan teki pari viikkoa sitten rohkean taktisen vedon avaamalla oven keskusteluille Ruotsidemokraattien kanssa.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven puolestaan käynnisti vaalikampanjansa maakuntakierroksella. Löfven ilmoitti myös, että hän ei osallistu kesän 2017 politiikkaviikon tapahtumiin Almedalenissa, vaan tapaa sen sijaan tavallisia ihmisiä eri puolilla Ruotsia pikkupaikkakunnilla pidettävissä tilaisuuksissa.
Maailmalla puhaltavat populistisettuulet ja sen vuoksi taitava poliittinen strategi Löfven jalkautuu karvalakkikansan pariin.

Keskustapuolueen Annie Lööf on tällä hetkellä Ruotsin poliittisen taivaan kirkkain tähti.
Annie Lööf on johdonmukaisesti kieltäytynyt yhteistyöstä Ruotsidemokraattien kanssa ja vetänyt kirkasta ja selkeää oppositiolinjaa. Viime viikkoina Annie Lööfin Keskustapuolue on noussut gallup-kyselyissä 12 prosentin tuntumaan, ja puolueen kannatus tuntuu olevan yhä noususuunnassa.

Samaan aikaan Moderaattien kannatus on pudonnut 19 prosenttiin. Näyttää siltä, Keskustan lahjakas puoluejohtaja Annie Lööf on nousemassa kilpailijaksi Anna Kinberg Batralle ja porvariallianssin varteenotettavaksi johtajakandidaatiksi.

Ruotsin vaalit pidetään syksyllä 2018 ja politiikan kuviot ennättävät muuttumaan moneen kertaan ennen vaalipäivää. Ruotsinsuomalaisia ehdokkaita on perinteisesti löytynyt kaikkien puolueiden listoilta kaikkialta maasta.
Ruotsinsuomalaisten kannalta tärkeitä vaalikysymyksiä ovat ennen kaikkea suomen kielen asema ja hallintoalue.
Ruotsinsuomalaisten on näidenkin vaalien alla syytä pitää huoli siitä, että vähemmistölle tärkeät asiat pysyvät näkyvästi esillä puolueiden vaalikampanjoissa.