RS 7/17: De unga kvinnorna är på frammarsch

Supervalåret 2018 närmar sig. I det svenska valet ställs den borgerliga alliansen mot de rödgröna. Kampen mellan dessa två allianser är mycket jämn.
Valet ser ut att bli spännande och partierna är nu på väg att inleda sina valkampanjer.
Det pågår stora förändringar i den svenska politiken och de etablerade partierna försöker finna olika lösningar i en föränderlig miljö.

Liberalernas partiordförande meddelade redan i oktober att han är beredd att överväga samarbete även med socialdemokraterna, och han öppnade därmed dörren för samarbete över blockgränserna.

Ordföranden för moderaterna Anna Kinberg Batra gjorde för sin del ett djärvt taktiskt drag när hon för några veckor sedan öppnade dörren för samtal med sverigedemokraterna.

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven inledde sin valkampanj i form av en rundresa på den svenska landsbygden. Löfven meddelade samtidigt att han inte kommer att delta i Almedalsveckan under sommaren 2017 utan att han i stället kommer att möta vanliga människor på mindre orter på olika håll i Sverige.
Det blåser populistiska vindar i hela världen och den skicklige politiske strategen Löfven söker nu stöd bland småfolket i Sverige.

Centerpartiets Annie Lööf är i dag den starkaste stjärnan på landets politiska himmel.
Hon har konsekvent vägrat att samarbeta med sverigedemokraterna och har bedrivit klar och tydlig oppositionspolitik. Enligt gallupundersökningar har stödet för Annie Lööfs centerparti under de senaste veckorna ökat till 12 procent. Stödet för partiet verkar fortfarande vara på uppgång.

Stödet för moderaterna har samtidigt sjunkit till 19 procent. Det verkar som om den skickliga centerledaren Annie Lööf är på väg att framstå som en konkurrent till Anna Kinberg Batra och en tänkbar ledarkandidat för den borgerliga alliansen.

Valet i Sverige hålls under hösten 2018. De politiska konstellationerna kan komma att ändras upprepade gånger före valdagen. Sverigefinska kandidater har traditionellt funnits med på listorna för samtliga politiska partier i hela landet.
Några av de viktigaste valfrågorna för sverigefinländarna är det finska språkets ställning och det finska förvaltningsområdet.
Även inför det kommande valet finns det all anledning för sverigefinländarna att se till att de viktiga minoritetsfrågorna får en framträdande plats i de politiska partiernas valkampanjer.