RS 6/18: Vinter och OS

Vinter-OS 2018 invigs i morgon den 9 februari i PyeongChang i Sydkorea. Sammanlagt 102 guldmedaljer kommer att delas ut, vilket är det högsta antalet under ett vinter-OS.

Årets vinter-OS kommer dessutom att innehålla ett antal nya grenar som Big Air i snowboard för damer och herrar, masstart i skridsko för damer och herrar, alpin lagtävling och mixed curling.

Antalet OS-deltagare från Finland är 102. Längdskidåkning, skidskytte och ishockey är grenar där man förväntar sig framgångar för finländarna.

Enligt en prognos av Finlands olympiska kommitté är finländarnas medaljchanser den här gången betydligt bättre än i Sotji för fyra år sedan.
Tävlingarna i längdskidåkning och skidskytte kommer att pågå under nästan hela OS. På onsdag 21.2 kommer Finland att försvara Iivo Niskanens och Sami Jauhojärvis OS-guld i parsprint från Sotji.

Detta är första gången som samtliga snowboardgrenar ingår i OS.
I de två senaste vinter-OS har Finland fått två medaljer i snowboard, Peetu Piirainen i halfpipe 2010 och Enni Rukajärvi i slopestyle 2014.

Söndagen den 25 februari kulminerar tävlingarna med 30 km klassisk längdskidåkning för damer och OS-final i ishockey för herrar.

TV Finland sänder inte i Sverige från OS men genom utbudet på de kommersiella kabelbolagen kan man även i Sverige se samtliga tv-sändningar från Finska Yle 1 och Yle 2.

Huvudkanal för de finska OS-sändningarna är Yles TV2. Programledare för Yles OS-sändningar är Inka Henelius, Petra Manner och Antti-Jussi Sipilä.
Expertkommentatorer i TV-sändningarna är Kalle Palander (alpin utförsåkning), Sami Jauhojärvi och Kalle Lassila (längskidåkning) samt Laura Lepistö (konståkning).

Finska Yle har direktsändningar på radion under hela OS. Sändningarna kan följas via Yle-Arenan på Yles hemsida.

Närmare information om de finskspråkiga tv- och radiosändningarna från OS finns på tv-sidorna i tidningen Ruotsin Suomalainen.