RS 6/18: Talvi ja olympialaiset

Vuoden 2018 talviolympialaiset avataan huomenna 9. helmikuuta Etelä-Korean PyeongChangissa. Olympialaisissa jaetaan kaikkiaan 102 kultamitalia, mikä on eniten talviolympialaisten historiassa.

Kisoissa nähdään myös joukko uusia kilpailumuotoja, kuten miesten ja naisten lumilautailun big air, miesten ja naisten pikaluistelun massalähtö, alppihiihdon joukkuekilpailu sekä curlingin sekaparipeli.

Suomesta olympialaisiin osallistuu 102 urheilijaa. Maastohiihto, ampumahiihto ja jääkiekko ovat lajeja, joista suomalaisille odotetaan menestystä.

Suomen mitalimahdollisuudet ovat olympiakomitean ennusteen mukaan huomattavasti paremmat kuin neljä vuotta sitten Sotshissa.
Maastohiihdon ja ampumahiihdon kilpailut ovat käynnissä lähes koko kisojen ajan. Keskiviikkona 21.2. Suomi lähtee puolustamaan Iivo Niskasen ja Sami Jauhojärven Sotshissa voittamaa parisprintin olympiakultaa.

Kisoissa on ensimmäistä kertaa nähtävissä lumilautailun koko kirjo.
Suomi on saavuttanut mitalin lumilautailussa kaksissa edellisissä kisoissa: Peetu Piirainen halfpipessä vuonna 2010 ja Enni Rukajärvi slopestylessä vuonna 2014.

Talviolympialaiset huipentuvat sunnuntaina 25. helmikuuta naisten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan massalähtöön sekä miesten jääkiekon olympiafinaaliin.

Ruotsin puolella TV Finland ei näytä kisoja, mutta kaupallisten kaapeliyhtiöiden tarjontaan kuuluvat Suomen Yle1- ja Yle2 –kanavat näyttävät kisaohjelman kokonaisuudessaan myös Ruotsissa.

Olympialaisten pääkanavana toimii Yle TV2. Ylen kisalähetyksiä juontavat Inka Henelius, Petra Manner ja Antti-Jussi Sipilä.
Asiantuntijoina tv-lähetyksissä nähdään Kalle Palander (alppihiihto), Sami Jauhojärvi ja Kalle Lassila (maastohiihto) sekä Laura Lepistö (taitoluistelu).

Suomen Yle lähettää kisoista suoria radiolähetyksiä koko olympialaisten ajan. Ne löytyvät Ylen kotisivulta Yle Areenasta.

Tarkemmat tiedot olympialaisten suomenkielisistä tv- ja radiolähetyksistä löytyvät Ruotsin Suomalainen -lehden tv-sivuilta.