RS 52/18: Tapahtui ruotsinsuomalaisena vuonna 2018

Vuosi 2018 alkaa olla lopuillaan. Menneen vuoden aikana tapahtui monenmoista niin maailmalla kuin ruotsinsuomalaisten keskuudessakin.

Suomessa käytiin tammikuussa presidentinvaalit. Sauli Niinistö jatkaa Suomen presidenttinä seuraavat kuusi vuotta erittäin vahvalla valtakirjalla. Niinistö sai 62,7 prosenttia äänistä ja teki samalla poliittista historiaa – Suomen presidenttiä ei ole koskaan ennen valittu suoran kansanvaalin ensimmäisellä kierroksella. Niinistö sai vaaleissa vahvan mandaatin – ja hän tarvitsee sen.

Joukko komeita Ruotsinsuomalaisten päivän juhlia nähtiin jälleen 24. helmikuuta eri puolilla maata. Övertorneån kunta valittiin vuoden 2017 ruotsinsuomalaiseksi kunnaksi. – Suomen kieli on Övertorneåssa elävä kieli, perusteli Ruotsinsuomalaisten valtuuskunnan puheenjohtaja Raija Metso Korpela valintaa. Lisäksi valtuuskunta piti kiinnostavana övertorneålaisten ideaa perustaa esikoulu ja vanhainkoti samaan taloon, mikä mahdollistaa jatkuvan kanssakäymisen eri sukupolvien välillä.

Vahvat suomalaisnaiset marssivat vuoden aikana esiin. Suomi lähetti ulkoasianneuvos Liisa Talonpojan uudeksi suurlähettilääksi Tukholmaan. Hän on ensimmäinen naispuolinen Suomen suurlähettiläs Ruotsissa. Vuoden 2018 ruotsinsuomalaiseksi naiseksi valittiin Tukholman Rauhantutkimuskeskuksen SIPRIn kansainväliseen politiikkaan erikoistunut tutkija Tytti Erästö.

Ruotsinsuomalaisen kesän vakiotapahtumiin kuuluivat muun muassa Göteborgin ruotsinsuomalaiset yritys- ja palvelumessut, Olofströmin kuorofestivaalit, Norrtäljen tangokarnevaalit, Botkyrkan Hågelbyparkin Suomen Äidit 100 vuotta -juhla, Kolsvan kesäjuhlat, Mariestadin tanssi-ja musiikkifestivaali ja perinteinen Finnstigen-päivä Hälleforsin Bredsjönulkoilmamuseossa.

Vuosi 2018 oli myös vaalivuosi Ruotsissa. Valtiopäivä- maakäräjä- ja kunnallisvaalit pidettiin 9. syyskuuta ja ruotsinsuomalaisia ehdokkaita tuli valituksi iso joukko eri luottamustehtäviin kaikkien puolueiden listoilta kaikkialla maassa.

Vuosi 2018 oli myös ruotsinsuomalaisen kulttuurin vuosi. Ruotsinsuomalaiset kirjailijat Asko Sahlberg, Antti Tuuri ja kumppanit ahkeroivat jälleen ja kansa sai nauttia heidän tuotteistaan syksyn 2018 Ruotsinsuomalaisilla kirjamessuilla.

Ruotsinsuomalaisen vähemmistöpolitiikan osalta tärkein uutinen on, että ensi vuoden alusta vähemmistölakiin tulee pieniä muutoksia, jotka vahvistavat ruotsinsuomalaisten asemaa. Vähemmistötyössä koettiin vuoden 2018 aikana paha takaisku, kun Mariestadin kunnanjohto ilmoitti, että kunta eroaa suomen kielen hallintoalueesta.