RS 52/17: Tapahtui vuonna 2017

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi alkaa olla lopuillaan. Vuoden 2017 aikana tapahtui kaikenlaista niin maailmalla kuin ruotsinsuomalaisten keskuudessakin.

Ruotsinsuomalaiset ympäri Ruotsia käynnistivät vuoden 2017 järjestämällä komeita ruotsinsuomalaisten päivän juhlia 24. helmikuuta. Suurin juhla pidettiin pääkaupungissa. Tukholman kaupungintalo muuttui ruotsinsuomalaisen kulttuurin näyttämöksi, kun Suomen 100 -vuotisjuhlavuotta ja ruosujen juhlapäivää juhlittiin yli 1200 hengen voimalla. Upea tila, juhlapuheet, tasokkaat musiikkiesitykset ja ennen kaikkea lasten liikuttavat laulut tekivät juhlasta unohtumattoman kokemuksen.

Samana päivänä julkistettiin myös ruotsinsuomalaisten leivos. Ruotsin Suomalainen -lehti ja Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto (RSKL) julistivat syksyllä 2016 leivoskilpailun, jonka tarkoituksena oli löytää resepti kaikkien ruotsinsuomalaisten omalle leivokselle, jota syömällä 24. helmikuuta juhlistettaisiin.

Vuosi 2017 oli täynnä ruotsinsuomalaisten järjestämiä Suomi 100-juhlia, joita täydensi Aku Louhimiehen ohjaaman uuden Tuntematon Sotilas -elokuvan ensi-ilta Ruotsin elokuvateattereissa 6. joulukuuta.

Tukholman Kungsträdgådenissa 24.–26. elokuuta järjestetty kolmipäiväinen Suomi 100 -kaupunkifestivaali oli yksi vuoden kohokohtia.
Tapahtuman avajaistilaisuudessa olivat mukana Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja Kuningatar Silvia yhdessä Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion kanssa.
Kolmen päivän juhlaan kuului valtava määrä ilmaista sinivalkoista ohjelmaa kaikenikäisille. Tapahtumassa vieraili yli 200 000 ihmistä.

Vuosi 2017 oli myös ruotsinsuomalaisen kulttuurin vuosi. Ruotsinsuomalaiset kirjailijat, Asko Sahlberg, Tiina Laitila Kälvemark ja Leo Ylitalo etunenässä, ahkeroivat jälleen ja pukkasivat markkinoille ison tukun ruotsinsuomalaisia uutuuskirjoja.
Syksyn ruotsinsuomalaiset kirjamessut olivat menestys ja vuosi 2017 oli myös ruotsinsuomalaisten kuvataiteilijoiden yhdistyksen SuomiArtin 40-vuotisjuhlavuosi.

Ruotsinsuomalaisen vähemmistöpolitiikan osalta tärkein tapahtuma oli selvitysmies Lennart Rohdinin vähemmistöselvityksen valmistuminen.
Selvityksessä ehdotetaan useita toimenpiteitä vähemmistöpolitiikan vahvistamiseksi. Kun selvitys valmistui, myös suomen kielen hallintoalueen laajeminen saa jatkua.
Helmikuun 2018 alusta mukaan hakeneet kunnat Gislaved, Järfälla, Skellefteå, Söderhamn ja Örnsköldsvik sekä Jönköpingin läänin maakäräjät pääsevät mukaan. Näin suomen kielen hallintoalue laajenee 64 kuntaan.