RS 52/17: Detta hände under 2017

Året för Finlands 100-årsjubileum närmar sig sitt slut. Det hände mycket under 2017 både ute i världen och bland sverigefinländarna.

Sverigefinländarna inledde året på olika håll i landet genom att fira Sverigefinnarnas dag den 24 februari. Den stora jubileumsfesten hölls i huvudstaden. Stockholms stadshus omvandlades till en scen för den sverigefinska kulturen när drygt 1200 personer firade både Finlands 100-årsjubileum och sverigefinnarnas jubileumsdag.
Den fantastiska lokalen, jubileumstalen, de högklassiga musikaliska framträdandena och framförallt barnens rörande sångframträdanden gjorde festen till en oförglömlig upplevelse.

Samma dag offentliggjordes även vinnaren i en tävling om en egen bakelse för sverigefinländarna. Tidningen Ruotsin Suomalainen och Sverigefinska Riksförbundet hade under hösten 2016 utlyst en bakelsetävling för att hitta ett recept på en egen sverigefinsk bakelse som skulle serveras vid firandet den 24 februari.

Under hela 2017 ordnades ett stort antal firanden med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Den 6 december hade de svenska biograferna dessutom premiärvisning av den nya versionen av Okänd soldat i regi av Aku Louhimies.

I Kungsträdgården i Stockholm hölls den 24–26 augusti en tre dagars stadsfestival Finland 100 år som var en av årets höjdpunkter.
Sveriges konung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia deltog i invigningsceremonin tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.
Under festivalen som pågick i tre dagar bjöds publiken på ett stort antal blåvita gratisuppträdanden för alla åldrar. Över 200 000 personer besökte evenemanget.

År 2017 var även ett år av sverigefinsk kultur. De sverigefinska författarna med Asko Sahlberg, Tiina Laitila Kälvemark och Leo Ylitalo i spetsen har varit produktiva även i år och gett ut ett stort antal nya sverigefinska böcker.

Höstens sverigefinska bokmässa var en stor succé och under 2017 firade även de sverigefinska bildkonstnärernas förening SuomiArt sitt 40-årsjubileum.

Den viktigaste händelsen inom den sverigefinska minoritetspolitiken var överlämningen av utredaren Lennart Rohdins minoritetsutredning.
I utredningen föreslås ett antal åtgärder för att stärka minoritetspolitiken. Ett resultat av utredningen var att utvidgningen av det finska förvaltningsområdet kunde fortsätta. Gislaved, Järfälla, Skellefteå, Söderhamn, Örnsköldsvik och landstinget i Jönköpings län kommer att ingå i förvaltningsområdet från februari 2018.
Det finska förvaltningsområdet kommer därefter att omfatta 64 kommuner.