RS 52/16: Vuosi 2016 on paketissa

Maailman ensimmäinen paino- ja sananvapautta koskeva julkisuuslaki, painovapausasetus (tryckfrihetsförordningen) laadittiin Ruotsi-Suomen valtakunnassa vuonna 1766. Asetus, joka siis täytti tänä vuonna 250 vuotta, on oikeastaan ruotsinsuomalainen keksintö.

Painovapauslain ajoi nimittäin läpi Ruotsi-Suomen valtiopäivillä joulukuussa 1766 myssypuolue Alavetelin kappalaisen, Antti Chydeniuksen johdolla. Myös Kokkolan kirkkoherrana toiminut Chydenius istui tuolloin pappissäädyn edustajana valtiopäivillä.

Politiikassa tapahtui ja heti vuoden alussa puhuttiin jopa Ruotsi-Suomen paluusta, kun Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja Suomen pääministeri Juha Sipilä linjasivat molempien maiden suurimmissa lehdissä julkaistussa artikkelissa, että maat tulevat entisestään tiivistämään yhteistyötä aseellisissa kriiseissä.
Tammikuun alussa Ruotsi toteutti kurssinmuutoksen pakolaispolitiikassaan, kun Tanskasta saapuvien matkustajien henkilöllisyyden tarkastaminen aloitettiin. Kaikilta maahantulijoilta vaaditaan jatkossa voimassa oleva passi tai ajokortti.

Perinteistä ruotsinsuomalaisten päivää vietettiin jälleen 24. Helmikuuta lukuisilla paikkakunnilla ympäri Ruotsia. Vuoden 2015 ruotsinsuomalaiseksi kunnaksi valittiin Västerås.
Vuosi 2016 oli myös monen Suomi-seuran merkkivuosi. Jönköpingin, Uddevallan, Uumajan ja Virsbon Suomi-seuroille tuli täyteen komeat 60 vuotta, Gislavedin, Götan, Huddingen, Mariestadin, Trollhättanin ja Örebron seuroille 50 vuotta.

Myös Suomalais-ruotsalainen kauppakamari täytti vuosia, ja 80-vuotismerkkipäivää juhlittiin komeasti Tukholman Grand Hotellissa.

Vuoden 2016 kesäolympialaiset käytiin elokuussa Rio de Janeirossa. Ruotsin olympiajoukkueessa ruotsinsuomalaisia edustivat sulkapalloilija Henri Hurskainen, juoksija Sarah Lahti, pyöräilijä Sara Mustonen, purjehtija Max Salminen ja kiekonheittäjä Daniel Ståhl. Lähimmäksi mitalia pääsi Finnjolla-luokassa purjehtinut Max Salminen, joka jäi lopulta kuudenneksi.

Kulunut vuosi oli ruosukirjojen vuosi. Asko Sahlberg julkaisi uuden romaanin nimeltä Pilatus. Tangopojat on nimeltään Antti Tuurin syksyllä ilmestynyt tuhti ruotsinsuomalaista kertova kirja. Valtiopäiväedustaja Erkki Tammenoksa julkaisi muistelmansa ja laulajatähti Jari Sillanpään elämäkerta ilmestyi.
Uutuuskirjan pukkasivat ulos myös muun muassa Eija Hetekivi-Olsson, Kalle Kniivilä, Kirsi Blomberg, Raimo Sillanpää, Leo Ylitalo ja Keijo Winsten.

Marraskuussa muusikko Anna Järvinen valittiin vuoden ruotsinsuomalaiseksi.
Syksyllä Annalta ilmestyi suomenkielinen albumi ja hän kunnostautui myös tv-toimittajana, kun hän toi suomalaisnaiset ruotsalaisiin olohuoneisiin SVT1:n suursatsauksessa ”Anna Järvinen och kvinnorna”.

Joulukuun kuudes päivä ruotsinsuomalaiset juhlivat Suomen tasavallan 99. itsenäisyyspäivää ja samana päivänä Trollhättanissa sai ensi-iltansa paikallisista ruotsinsuomalaisista kertova korkeatasoinen dokumenttielokuva Tästä tuli kotimme – Trollhättanin ruotsinsuomalaiset.

Ruotsin Suomalainen -lehden toimitus toivottaa kaikille lukijoille hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta 2017.