RS 52/16: År 2016 närmar sig sitt slut

Tryckfrihetsförordningen som är världens första offentlighetslag om tryckfrihet och yttrandefrihet utfärdades i det gemensamma riket Sverige-Finland år 1766. Förordningen som således fyllde 250 år i år är egentligen en sverigefinsk skapelse.

Lagen om tryckfrihet drevs nämligen igenom i den svensk-finska riksdagen i december 1766 av kaplanen i Nedervetil, Anders Chydenius, som representerade mösspartiet. Chydenius som även har varit kyrkoherde i Karleby satt vid den tiden i riksdagen som representant för prästerskapet.

2016 års politiska händelser inleddes redan i början av året när man till och med talade om en återförening mellan Sverige och Finland. Den svenske statsministern Stefan Löfvén och Finlands statsminister Juha Sipilä skrev nämligen en gemensam artikel i båda ländernas största tidningar om att länderna kommer att stärka sitt samarbetet vid väpnade kriser ytterligare.

I början av januari genomförde Sverige en kursändring i flyktingpolitiken när man började kontrollera identiteten hos passagerare som kom från Danmark. I fortsättningen krävs att alla passagerare som kommer till landet ska ha ett giltigt pass eller körkort.

Den traditionella Sverigefinnarnas dag firades åter den 24 februari på många orter runt om i Sverige. Västerås utsågs till 2015 års sverigefinska kommun.
År 2016 var jubileumsår även för många finska föreningar. Föreningarna i Jönköping, Uddevalla, Umeå och Virsbo fyllde jämna 60 år medan Gislaved, Göta, Huddinge, Mariestad, Trollhättan och Örebro firade 50-årsjubileum.

Även den Finsk-svenska handelskammaren fyllde jämna år och firade sitt firade 80-årsjubileum med en högtidlig mottagning på Grand Hotel i Stockholm.

2016 års Sommar-OS hölls i augusti i Rio de Janeiro. I det svenska OS-laget representerades sverigefinländarna av badmintonspelaren Henri Hurskainen, löparen Sarah Lahti, cyklisten Sara Mustonen, seglaren Max Salminen och diskuskastaren Daniel Ståhl. Den som var närmast en medalj var Max Salminen som seglade i finnjolleklassen och till slut hamnade på en sjätteplats.

Det gångna året var ett år av många sverigefinska böcker. Asko Sahlberg gav ut en ny roman med titeln Pilatus. Antti Tuuris nya kraftfulla roman Tangopojat som handlar om sverigefinnarna kom ut under hösten. Riksdagsman Erkki Tammenoksa gav ut sina memoarer och även sångaren Jari Sillanpääs biografi kom ut under året.
Ytterligare några som gav ut nya böcker är Eija-Hetekivi Olsson, Kalle Kniivilä, Kirsi Blomberg, Raimo Sillanpää, Leo Ylitalo och Keijo Winsten.

I november utsågs musikern Anna Järvinen till årets sverigefinne.
Under hösten gav Anna ut sitt första album på finska och hon utmärkte sig även som tv-journalist i den svenska storsatsningen ”Anna Järvinen och kvinnorna” där hon intervjuade finska kvinnor.

Den sjätte december firade sverigefinländarna Republiken Finlands 99-årsdag. Samma dag hade den högklassiga dokumentärfilmen om Trollhättans sverigefinnar, ”Det här blev vårt hem – Trollhättans sverigefinnar”, premiär i Trollhättan.

Redaktionen för tidningen Ruotsin Suomalainen önskar alla sina läsare ett gott och framgångsrikt nytt år 2017.