RS 5/17: Tukholma kokee kasvukipuja

Ruotsin pääkaupunkiseutu kasvaa hurjaa vauhtia. Tunnettu ruotsalainen kansantaloustieteilijä Kjell Nordström ennusti hiljakkoin, että vuonna 2050 Tukholmassa asuu 5 miljoonaa ihmistä.

Hän perusteli näkemystään sillä, että pääkaupunki kasvaa 7–9 prosentin vuosivauhtia eli kovempaa vauhtia kuin Kiina. Nordströmin mukaan kehitys johtaa siihen, että monet maaseutualueet tulevat autioitumaan. Tulevaisuudessa 80% maailman väestöstä asuu kaupungeissa, jotka toimivat talouden moottoreina.

Nordströmin ennustuksia voidaan pitää kärjistettyinä ja jopa provosoivina. Mutta Tukholma on tällä hetkellä yksi Euroopan nopeimmin kasvavista suurkaupunkialueista.
Tukholman läänissä asuu nyt yli 2,2 miljoonaa ihmistä ja alueelle muuttaa joka vuosi lähes 40 000 uutta asukasta. Tässä valossa Nordströmin skenaarioita on paljon helpompi ymmärtää.

Tukholma on myös suurten rakennushankkeiden kaupunki. Slussen, Tukholman liikenteen solmukohta, rakennetaan lähivuosina kokonaan uudestaan. Vuonna 2022 valmistuvan urakan kustannusarvio on 12 miljardia kruunua.

Förbifart Stockholmin eli Tukholman ohikulkutien rakennustyöt alkoivat syksyllä. Tämä yli 20 kilometrin mittainen maantietunneli ohittaa Tukholman kaupungin länsipuolelta ja kulkee paikoittain lähemmäs 100 metrin syvyydessä. Tunnelin toinen pää on Tukholman eteläpuolella Kungens Kurvassa ja toinen pää Pohjois-Tukholmassa Häggvikissä.
Yli 30 miljardia maksava tunneli valmistuu vuonna 2026.

Tukholman raju kasvu on kuumentanut myös asuntomarkkinat. Asuntojen hinnat ovat viimeisen kahden vuoden aikana nousseet hurjaa vauhtia. Halpoja asuntoja ei Tukholman läänin alueelta ole saatavilla ja asunnoista on huutava pula.

Toki alueelle rakennetaan koko ajan uusia asuntoja ja jopa kokonaisia asuinalueita.
Esimerkiksi Huddingen kunta tiedotti toissa viikolla, että Kungens Kurvaan rakennetaan uusi 4200 asunnon asuinalue, jonka arvioitu valmistumisvuosi on 2021.
Toinen rakennushanke on Årstafältet, jonne suunitellaan 6000 uuden asunnon aluetta.
Tilanne on kuitenkin se, että asuntoja ei rakenneta tarpeeksi. Asuntojen kysyntä ylittää moninkertaisesti niiden tarjonnan. Erityisen vaikeassa tilanteessa ovat nuoret ensiasunnon ostajat.

Ruotsinsuomalaisia pääkaupunkiseudun kasvuboomi koskettaa mitä suurimmassa määrin. Tukholma on maailman suurimpia suomalaiskaupunkeja. Läänissä asuu yli 50 000 ensimmäisen ja toisen sukupolven suomalaista ja heitä muuttaa alueelle koko ajan lisää.
Vuonna 2016 noin 2500 henkilöä muutti Suomesta Ruotsiin, hyvin monet heistä Tukholmaan. Useimmat uusista muuttajista ovat nuoria, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että suomenkielisten esikoulupaikkojen kysyntä tulee kasvamaan lähivuosina.