RS 51/18: Nu är det jul igen

På måndag är det julafton och sverigefinländarna slår sig till ro inför julfirandet. Trots julfriden finns det många som har det hektiskt i arbetet kring julhelgerna. Till dem hör personalen med jourtjänstgöring inom sjukvården och alla som arbetar med jourtelefoner och liknande uppgifter.

Bland sverigefinländarna väcker jultiden nostalgiska tankar om Finland.

Julen rör våra sinnen och får oss att längta till barndomens Finland. Psalmen Härlig är jorden får tårarna att krypa fram i mångas ögon.

Julen och jultraditionerna har en speciell betydelse för finländarna. De berättar för oss varifrån vi kommer och vilka vi är. Många av våra läsare har minnen av hur de i sin barndom åkte till julkyrkan i en hästdragen släde.

Den tiden är förbi men gudstjänster på finska hålls även i år på många håll i Sverige. Mer detaljerad information finns att läsa på vår tidnings annonssidor.

Recept på traditionell finsk julmat finns i tidningens kockspalt där vår egen kock Aulikki svarar på läsarnas frågor om matlagning, gastronomi och livsmedel.

Våra läsare kan skicka egna frågor om mat och recept till hennes spalt.

På flera håll i Sverige finns också finska livsmedelsbutiker där man kan köpa de bästa finska julrätterna. Butikernas kontaktinformation finns på tidningens annonssidor.

Vi i redaktionen för tidningen Ruotsin Suomalainen önskar alla våra läsare en riktigt god och fröjdefull jul!