RS 51/18: Joulu on taas

Ensi maanantaina on jouluaatto ja ruotsinsuomalaiset ovat hiljentymässä joulunviettoon. Joulurauhasta huolimatta on monia, joille joulunpyhät ovat kiireisintä työaikaa. Päivystävä henkilökunta sairaanhoidossa, palvelevissa puhelimissa ja vastaavissa tehtävissä kuuluvat näihin.

Ruotsinsuomalaisten mielissä jouluaika herättää Suomi-nostalgian. Joulu herkistää sydämen ja kaipuun lapsuuden Suomeen, ja kun laulu Maa on niin kaunis kajahtaa, kihoaa kyynel yhteen jos toiseenkin silmäkulmaan.

Joululla ja sen perinteillä on suomalaisille erityismerkitys, ne kertovat mistä me tulemme ja keitä olemme. Monella lehden lukijoista on muistikuvia siitä, kuinka lapsuudessa mentiin hevosen vetämällä reellä joulukirkkoon.

Se on mennyttä aikaa, mutta suomenkielisiä joulupalveluksia järjestetään tänäkin vuonna hyvin monella paikkakunnalla. Tarkemmat tiedot niistä löytyvät lehden ilmoitussivuilta.

Perinteisten suomalaisten jouluruokien reseptit löytyvät lehden kokkipalstalta, jossa Aulikki-emäntä vastaa lukijoiden ruuanlaittoa, gastronomiaa ja elintarvikkeita koskeviin kysymyksiin. Lukijat voivat lähettää ruokaan ja resepteihin liittyviä kysymyksiä tälle palstalle.

Ruotsissa on myös suomalaisia ruokakauppoja, joista lehden lukijat voivat käydä hakemassa parhaat suomalaiset jouluherkut. Niiden yhteystiedot löytyvät lehden ilmoitussivuilta.

Ruotsin Suomalainen -lehden toimitus toivottaa kaikille lukijoille hyvää ja rauhallista joulua.