RS 51/16: Julfrid och Finlandsnostalgi

På lördag är det julafton och sverigefinländarna stannar upp i vardagen för att fira jul. Trots att det råder julfrid innebär jultiden hårt arbete för många. Några yrkesgrupper som har mycket arbete framför sig är jultomtarna och personalen på hjälptelefoner.

För sverigefinländarna är julen en tid som väcker Finlandsnostalgi.
Härlig är jorden är en psalm som får mångas ögon att tåras. Julen gör oss nostalgiska och får oss att längta tillbaka till vår barndoms Finland.

Julen och dess traditioner har en särskild betydelse för finländarna. De visar vilka vi är och varifrån vi kommer. Sverigefinländarna brukar traditionellt samlas till gemensamma arrangemang för att sjunga de vackraste julsångerna. Nu under jultiden hålls många finskspråkiga gudstjänster runt om i Sverige. Mer detaljerad information om dem finns inne i tidningen.

Julen är också en tid när vi äter finsk julmat. På olika håll i Sverige finns affärer där finländarna kan köpa de mest populära finska julläckerheterna.
Kontaktuppgifter till affärerna finns på tidningen annonssidor.

Recept på traditionell finsk julmat finns att läsa på tidningens kockspalt där vår kock Aulikki svarar även på läsarnas matlagningsfrågor.

Önskekonserten Puhelinlangat laulaa är en av finska YLE:s äldsta och mest traditionella radioprogram. Programmet sänds två gånger om året, inför julen och midsommaren. Önskekonserten sänds samtidigt både i Finland och Sverige som en samsändning mellan YLE Radio Suomi och SR SisuRadio.

Dagen före julafton på fredag 23.12 mellan klockan 17 och 20 har sverigefinländarna åter möjlighet att skicka hälsningar till släkt och bekanta i Finland och Sverige och att samtidigt framföra egna musikönskemål.

Genom att skicka e-post till puhelinlangatlaulaa@sverigesradio.se har du möjlighet att vara med och skicka dina hälsningar. Programmet leds av Sisuradios erfarna och populära programledare Soili Huokuna och Ismo Waronen.