RS 51/20: Ruotsin tehohoitopaikat täynnä – Suomi valmiina tarjoamaan apua

Tukholman läänissä kaikki tehohoitopaikat täyttyivät viime viikonloppuna. Kyseessä on ensimmäinen kerta koronaepidemian aikana, kun näin tapahtuu.

Syynä hoitopaikkojen loppumiseen on sairaanhoitajapula. Tämä liittyy hoitajien uupumukseen. Väsymys ja lomien puute vaivaavat hoitohenkilökuntaa. Raskaat työolosuhteet ja jatkuvat vaatimukset ylitöiden tekemisestä ovat johtaneet jopa irtisanoutumisiin ja sairaslomille jäämiseen.

Tarvitsemme apua, sanoi Tukholman alueen terveys- ja sairaalahoitojohtaja Björn Eriksson tiedotustilaisuudessa viime viikolla. Tukholman alue on pyytänyt sosiaalihallitukselta lisää erikoissairaanhoitajia ja avustavia sairaanhoitajia muilta alueilta.

Tukholman alue on kääntynyt myös yksityisten sairaanhoitopalveluiden tarjoajien sekä Ruotsin puolustusvoimien puoleen ja pyytänyt sieltä apua.

Ruotsin sosiaalihallituksen ylilääkäri Sten Rubertsson sanoo, että kyseeseen voi tulla avun pyytäminen myös Suomelta ja muilta Ruotsin pohjoismaisilta naapurimailta.

Svenska Dagbladet innostui uutisoimaan viime viikolla, että Suomi voi mahdollisesti vapauttaa tehohoitopaikkojaan myös ruotsalaisille potilaille. Uutisointi perustui Suomen sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan haastatteluun kyseisessä lehdessä.

Varhila täsmensi jälkeenpäin haastattelua seuraavasti: Suomi on valmis tarjoamaan apua, mikäli virallinen pyyntö tulee, mutta hoitaa ensisijaisesti omat potilaansa.

Mahdollinen avunpyyntö voisi koskea materiaalista apua tai Suomea voitaisiin pyytää tarjoamaan tehohoitopaikkoja.

Suomen peruslinja tässä kysymyksessä on selvä, sen linjasi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) jo kesäkuussa: Suomi on valmis auttamaan Ruotsia koronakriisissä kaikin tavoin.
Kun hyvä naapuri, jonka kanssa on paljon yhteistä, pyytää apua, niin apua annetaan.