RS 51/20: Fullt på intensiven i Sverige – Finland är redo att hjälpa till

Samtliga intensivvårdsplatser i Stockholms län var fullbelagda under den gångna helgen. Detta är första gången under coronapandemin som det har hänt.

Orsaken till att platserna har tagit slut är bristen på sjuksköterskor. Sjuksköterskorna och andra vårdanställda är utarbetade och i behov av semester och ledighet. De tunga arbetsförhållandena och de ständiga kraven på övertidsarbete har till och med fått anställda att säga upp sig eller att sjukskriva sig.

Vi behöver hjälp, konstaterade Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en presskonferens förra veckan. Region Stockholm har bett Socialstyrelsen om fler specialistsjuksköterskor och undersköterskor från andra regioner.

Region Stockholm har också vänt sig till privata vårdgivare och Försvarsmakten med en begäran om hjälp.

Överläkare Sten Rubertsson på Socialstyrelsen uppger att det även kan bli aktuellt med en begäran om hjälp från Finland och Sveriges övriga nordiska grannländer.

Svenska Dagbladet publicerade i förra veckan en nyhet om att Finland eventuellt kan komma att frigöra intensivvårdsplatser för patienter från Sverige. Nyheten byggde på en intervju som tidningen gjort med kanslichef Kirsi Varhila på Finlands social- och hälsovårdsministerium.

Varhila preciserade sina intervjusvar efteråt genom att konstatera att Finland är berett att hjälpa Sverige om man får en officiell förfrågan, men att man först och främst tar hand om de egna patienterna.

En eventuell begäran om hjälp skulle kunna handla om materiellt stöd eller om tillgång till intensivvårdsplatser i Finland.

Finlands linje i den här frågan är klar sedan tidigare, för inrikesminister Maria Ohisalo (de Gröna) meddelade redan i juni att Finland är redo att hjälpa Sverige i coronakrisen på alla sätt.

När en god granne som man har mycket gemensamt med ber om hjälp ställer man också upp.