RS 50/18: Kauneimmat joululaulut soivat taas

Kauneimmat joululaulut on perinteinen tapahtuma, johon osallistuu joka vuosi yli miljoona suomalaista niin Suomessa kuin maan rajojen ulkopuolellakin.

Ruotsinsuomalaisten suosikkitapahtuma se on ollut jo vuosikymmeniä, ja ikiomaa Kauneimmat joululaulut -lauluvihkoa on tänäkin vuonna painettu runsas määrä.

Ruotsin kirkon suomenkielisessä joululauluvihkossa on tänä vuonna 26 laulua.
Tämän vuoden lauluvihkon laulut on valittu Tukholman hiippakunnassa.
Mukana on ikivihreiden joululaulujen lisäksi pari vähän tuntemattomampaa säveltä, kuten esimerkiksi ”Aikaan keskitalven”.

Yleensä tunnin kestävissä tapahtumissa lauletaan noin 20 laulua. Vuoden 2018 vihkoa tullaan käyttämään myös ensi vuonna. Kauneimmat joululaulut-tapahtumissa kerätään niin ikään kolehti Ruotsin kirkon joulukeräyksen kohteeseen.

Toinen paljon kansaa vetävä tapahtuma ovat ruotsinsuomalaiset joulumarkkinat.
Myös Suomen itsenäisyyspäivän juhlinta on laajalle levinnyttä ruotsinsuomalaisten keskuudessa, kuten lehden monet reportaasit osoittavat. Ja pian joulun jälkeen saapuu helmikuu ja ruotsinsuomalaisten päivä, jota juhlitaan näyttävästi.

Edellä mainittujen tapahtumien yhteiskävijämäärä on tuntuva. Eikä se ole mikään ihme, kun maassa elää ja vaikuttaa yli puoli miljoonaa suomenkielistä.

Suuressa ruotsalaisessa päämediassa ruotsinsuomalaisten tapahtumat eivät ylitä uutiskynnystä. Ruotsinsuomalaisten asioista uutisointi on kokonaan omien tiedotusvälineiden Sisuradion, SVT:n suomenkielisen toimituksen ja Ruotsin Suomalainen -lehden varassa.
Omaa ja itse tuotettua, ruotsinsuomalaisista kertovaa ohjelmaa kaivataan valtakunnallisten kanavien ohjelmistoon huomattavasti enemmän.