RS 50/18: De vackraste julsångerna klingar igen

De vackraste julsångerna är ett traditionellt arrangemang som varje år lockar över en miljon deltagare både i Finland och andra länder.

Arrangemanget har i årtionden varit en storfavorit bland sverigefinländarna och även årets sånghäfte har tryckts i stor upplaga.

Svenska kyrkans finska julsångbok innehåller i år 26 sånger.
Sångerna har valts ut av Stockholms stift.
Förutom många välkända julsånger innehåller häftet ett par mindre kända sånger som ”Aikaan keskitalven”.

Man brukar sjunga i ungefär en timme och hinner vanligtvis med ett tjugotal sånger. Årets sånghäfte kommer att användas även under nästa år. Vid tillställningen samlar man också in en kollekt till förmån för Svenska kyrkans julkampanj.

Ett annat populärt arrangemang är de sverigefinska julmarknaderna.
Firandet av Finlands självständighetsdag är också ett omtyckt evenemang bland sverigefinländarna, vilket de många reportagen i vår tidning är ett bevis för. En kort tid efter julen är det dags för ett stort firande på sverigefinnarnas dag i februari.

Det totala antalet besökare på ovannämnda arrangemang är betydande, vilket inte är det minsta förvånande eftersom det i Sverige bor och verkar drygt en halv miljon finsktalande personer.

De sverigefinska arrangemangen anses dock inte ha något nyhetsvärde i landets rikstäckande nyhetsmedier. All rapportering om dem står landets finskspråkiga medier Sisuradio, SVT:s finska redaktion och tidningen Ruotsin Suomalainen för.
Det finns således ett stort behov av fler egenproducerade program om sverigefinländarna i landets rikstäckande medier.