RS 50/23: Suomessa presidentinvaali – ehdokkaiden kampanjat käynnissä

Suomen kansa käy presidentinvaaliin tammikuussa 2024.

Presidentti Sauli Niinistölle tulee perustuslain sallimat kaksi kautta täyteen.

Ensi vuoden alussa Suomen tasavallan presidentin virkaan valitaan täysin uusi nimi. Menossa on ankara kisa ja kampanjointi, kun joukko raskaan sarjan suomalalaisia poliitikkoja pyrkii virkaan tosissaan.

Presidenttikisan kärkisijaa pitää tällä hetkellä hallussaan tasaväkinen johtokaksikko Alexander Stubb ja Pekka Haavisto.

Alexander Stubb on entinen Kokoomuksen puheenjohtaja ja pääministeri. Marraskuun galluppien mukaan Stubb on noussut suosituimmaksi ehdokkaaksi 28% kannatuksella.

Aivan hänen kintereillään tulee vihreiden kansanedustaja, ulkoministeri Pekka Haavisto 26 % kannatuksella.

Kahden johtavan ehdokkaan etumatka kolmanteen, Suomen Keskustan ehdokkaaseen Olli Rehniin on kasvanut entisestään.

Rehn saa gallupissa 14% kannatuksen.

Neljänneksi suosituimman, valitsijayhdistyksen ehdokkaan Mika Aaltolan kannatus on pudonnut yhdeksään prosenttiin.

Viidennellä sijalla on Perussuomalaisten Jussi Halla-aho (8 %).

Hänen peräsään tulevat Vasemmistoliiton Li Andersson (7%), SDP:n Jutta Urpilainen (4%), Kristillisten Sari Essayah (2%) ja liikemies Harry Harkimo(2%). Jumbosijalle joutuu Paavo Väyrynen joka saa vain yhden prosentin kannatuksen. Suomen presidentinvaalista tulee jännitysnäytelmä, eikä kisa ratkea vielä ensimmäisellä kierroksella, mikä lisää kansan mielenkiintoa ja lisää äänestysaktiivisuutta.

Vaaleissa on alkamassa loppusuora. Suoran kansanvaalin ensimmäinen äänestyskierros käydään heti vuoden 2024 alussa. Ruotsissa ennakkoäänestys alkaa 17.tammikuuta.