RS 50/20: 40 år med radioprogrammet Puhelinlangat laulaa

Finlands Rundradios och Sveriges Radios gemensamma önskekonsert Puhelinlangat laulaa fyller 40 år på fredagen den 11 december.

Den första gemensamma önskekonserten sändes på självständighetsdagen 1980. I Stockholm leddes programmet då av Toini Ruotsalainen och Juha Tainio och i Helsingfors av Meri Louhos och Jaakko Salonoja.

Önskekonserten Puhelinlangat laulaa är ett av Rundradions äldsta och mest traditionsrika program. I Finland sändes programmet första gången 1972. I Finland kan man lyssna på programmet på fredagskvällar.

Programmet leds av två programledare från Yle Radio Suomi.

I programmet spelas önskemusik allt från schlager, visor och melodisk rock till nostalgipop. Programmet har fått sitt namn efter hitlåten Puhelinlangat laulaa som är komponerad av Pentti Viherluoto och som sångerskan Katri Helena gjorde känd.

Två gånger om året på fredagskvällar före jul- och midsommarveckan sänds önskekonserten Puhelinlangat laulaa direkt i Finland och Sverige som samsändning mellan YLE Radio Suomi och Sveriges Radio Finska.

Fredagen den 11 december kl. 17.00–20.00 har sverigefinländarna åter möjlighet att önska musik och skicka hälsningar till släkt och vänner i Finland och Sverige.

Skicka ett mejl till puhelinlangat@sverigesradio.se så kan du få dina hälsningar framförda.

Programmet leds av SR Finskas populära och proffsiga programledarpar Soili Huokuna och Ismo Waronen.