RS 5/24: SUOMEN PRESIDENTINVAALI 2024 – KAHDEN KISA

Suomen kansa äänesti presidentistä ja sunnuntai-iltana vaalihuoneistojen sulkeuduttua kävi selväksi, että yhdeksän ehdokkaan joukosta jatkoon toiselle vaalikierrokselle menevät Kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen ehdokas, vihreiden Pekka Haavisto.

Stubb sai vaalien ensimmäisellä kierroksella noin 27 prosenttia äänistä ja Haavisto vajaan 26 prosenttia.

Kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä eli tulevan presidentin nimi selviää vasta kahden viikon päästä sunnuntaina.

Tulos noudattelee ennen vaaleja tehtyjen mielipidemittausten kaavaa. Stubb, Haavisto ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho muodostivat kolmen kärjen. Halla-ahon kannatus oli 19 prosenttia eli hän jäi selvästi kolmanneksi.

Halla-ahon perässä neljänneksi tuli Keskustan ehdokas Olli Rehn runsaan 15 prosentin kannatuksella.

Viidentenä oli Vasemmistoliiton Li Andersson noin viiden prosentin kannatuksella ja kuudentena SDP:n ehdokas Jutta Urpilainen alle viidellä prosentilla.

Seitsemäntenä oli kristillisdemokraattien Sari Essayah, kahdeksantena valtisijayhdistyksen Mika Aaltola ja yhdeksäntenä Liike Nytin Harry Harkimo.

Suomen presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestys Ruotsissa on käynnissä.

Äänestyspaikat ovat Ruotsissa avoinna 31.1. – 3.2. 2024.

Äänestyspaikkojen tarkat osoitteet ja aukiolojat löytyvät Ruotsin Suomalainen -lehdestä. Sieltä voi tarkistaa myös oman ehdokkaansa äänestysnumeron.