RS 49/18: Vuoden ruotsinsuomalainen valittiin taas

Vuoden Ruotsinsuomalainen 2018 on kääntäjä Janina Orlov. Valinta julkistettiin viime perjantaina Tukholman Suomen instituutissa pidetyssä gaalassa, joka lähetettiin suorana lähetyksenä Sisuradiossa ja SVT:n nettisivuilla.

Vuoden Nuori Ruotsinsuomalainen on 26-vuotias kiekonheittäjä Daniel Ståhl ja Arjen Sankari 2018 Kramforsin Suomiseuran puheenjohtaja Marja-Leena Paananen.

Kaksikielisessä illassa, joka oli täynnä musiikkia ja viihdettä, saivat tunnustuksen myös Vuoden Nuori Ruotsinsuomalainen ja Arjen sankari.
Tapahtuman järjestäjinä toimivat Ruotsin Suomalainen -lehti, Sisuradio, SVT:n suomenkielinen toimitus ja Tukholman Suomen Instituutti.

Tapahtumalla alkaa jo olemaan pitkät perinteet. Vuoden Ruotsinsuomalaiseksi on aikaisemmin valittu näyttelijä Tanja Lorentzon (2011), suomen kielen opettaja Anu Anna Viik (2012), tutkija ja muusikko Kai Latvalehto (2013), kirjailija Asko Sahlberg (2014), raviohjastaja Jorma Kontio (2015) ja muusikko Anna Järvinen (2016).

Vuoden nuoreksi ruotsinsuomalaiseksi on valittu toimittaja Lina Puranen, poliitikko Annika Hirvonen, näyttelijä-koomikko Bianca Kronlöf, dokumenttikuvaaja Viktor Fors Mäntyranta ja näyttelijä Charissa Martinkauppi.

Vuoden arjen sankarin tittelin ovat saaneet Tero Larsson, Hannele Iivonen, Daniel Särkijärvi, Nina Uddin, Kipa Blomerus ja Ritva Karlsson.

Vuoden ruotsinsuomalaiset -palkinnot jaetaan henkilöille, jotka ovat positiivisella tavalla nostaneet ruotsinsuomalaisuutta esiin ja toimineet vähemmistön suurlähettiläinä.
Tämä tärkeä vuosittainen tapahtuma vahvistaa positiivista ruotsinsuomalaista imagoa ja on hyvä mainos myös tapahtuman järjestäjille.