RS 49/18: Årets Sverigefinne utsedd

Årets Sverigefinne 2018 är översättaren Janina Orlov. Utmärkelsen offentliggjordes i fredags på Finlandsinstitutet i Stockholm på en galaafton som direktsändes via Sisuradio och SVT:s webbplats.

Årets Unga Sverigefinne är 26-årige diskuskastaren Daniel Ståhl och Årets vardagshjälte Marja-Leena Paananen som är ordförande för Finska föreningen i Kramfors.

Även årets Unga Sverigefinne och Årets Vardagshjälte hyllades under den tvåspråkiga galakvällen som var fylld av musik och underhållning
Arrangörer för galan var tidningen Ruotsin Suomalainen, Sisuradio, SVT:s finska redaktion och Finlandsinstitutet i Stockholm.

Det här arrangemanget har redan långa traditioner. Till Årets Sverigefinne har man tidigare utsett skådespelaren Tanja Lorentzon (2011), finskläraren Anu Anna Viik (2012), forskaren och musikern Kai Latvalehto (2013), författaren Asko Sahlberg (2014), travkusken Jorma Kontio (2015) och musikern Anna Järvinen (2016).

Till årets Unga Sverigefinne har man tidigare utsett journalisten Lina Puranen, politikern Annika Hirvonen, skådespelaren-komikern Bianca Kronlöf, dokumentärfilmaren Viktor Fors Mäntyranta och skådespelaren Charissa Martinkauppi.

Utmärkelsen Årets Vardagshjälpte har tidigare tilldelats Tero Larsson, Hannele Iivonen, Daniel Särkijärvi, Nina Uddin, Kipa Blomerus och Ritva Karlsson.

Till Årets Sverigefinnar utses personer som på ett positivt sätt har lyft fram sverigefinskheten och fungerat som ambassadörer för minoriteten.
Det här viktiga årliga arrangemanget stärker den positiva bilden av sverigefinnar och är bra reklam även för arrangörerna.