RS 49/17: Jubileumsfinal

Finalveckan för firandet av 100-årsdagen av Finlands självständighet går mot sitt slut. Sverigefinländarna fortsätter att fira Finlands jubileumsår även under den kommande helgen.

Konsertserien Sadan vuoden laulut, 100 års sånger, är för närvarande på turné i Sverige. Vid konserterna på Tumbascenen den 8 december och på Hjalmar Bergman-teatern i Örebro den 10 december uppträder Ilkka Vainio, Janus Hanski, Kulkuriveli Jami och Tumbas egen son Antti Naukkarinen. Som bakgrundsorkester spelar Viihteen Kenttämiehet.
Publiken bjuds på en varmhjärtad tidsresa till finsk musik kryddad med fina berättelser.

Lördagen den 9 december deltar många sverigefinländare i 100-årsfiranden runt om i Sverige. I Stockholmsområdet ordnar Sigtuna kommun en fest i Valsta församlingshem klockan 15.00–22.00. I programmet finns bland annat en föreläsning om Finland 100 år, konst- och fotoutställning, tangoworkshop med Matti Alenius samt sång- och dansuppträdanden.

Eino Grön är dragplåster vid firandet i Upplands Väsby klockan 13.30. Dessutom uppträder barnmusikgruppen Merkkarit och Duo Happy Endings. Firandet äger rum i kultur- och aktivitetshuset i Messingen. På Berga Teater i Åkersberga i Österåkers kommun ordnas tangofesten Finland 100 år med tangoundervisning för alla intresserade klockan 14.00. Darya och Månskenskorkestern ger därefter en konsert klockan 15:00.

Finland firas även i andra delar av landet. I Enköping inleds firandet på Västerledsskolan klockan 15.00. I Umeå börjar 100-årsfirandet av Finland på Universum klockan 18.00. I Nybro kyrka hålls den 9 december en musikgudstjänst med ett efterföljande firande av Finland 100 år i Ansgarsgården klockan 14.00.

I Eskilstuna kulminerar jubileumsfesten Finland 100 år den 9 december klockan 19–01 i en musikfest med bland annat Hannu Kiviahos Fatboy som spelar svensk rockabillymusik med finsk sisu samt Teaterorkester som spelar finsk rock. För musiken under kvällsdansen svarar Raimo T. Pajunens orkester.

Den nya versionen av filmen Okänd soldat av Aku Louhimies hade Sverigepremiär på självständighetsdagen. Filmen visas som bäst på hundra biografer över hela Sverige.

Konstutställningar på temat Finland 100 år hålls på konstgallerier runt om i landet. På UusiTeatteris hemmascen Olympiateatern i Stockholm uppförs en barnpjäs på temat Finland 100 år den 9 december klockan 13.00.

Ytterligare information om firandet av Finland 100 år finns på vår tidnings annonssidor.