RS 49/16: Tästä tuli meidän kotimme

Trollhättanin Folkets Husissa sai itsenäisyyspäivänä ensi-iltansa paikallisista ruotsinsuomalaisista kertova dokumenttielokuva Tästä tuli kotimme – Trollhättanin ruotsinsuomalaiset.

Illan aluksi Tangokuninkaat-yhtye esitti tunnetuimpia suomalaisia tangoja ja elokuvan jälkeen oli vuorossa suomalainen karaokeilta.

Elokuva kertoo viiden eri-ikäisen trollhättanilaisen arkipäivästä, ruotsinsuomalaisuudesta ja sen merkityksestä heille.

Trollhättanin Suomi-seura on tuottanut dokumentin yhteistyössä toimittaja Karita Lehikoinen Stedtin kanssa Trollhättanin kaupungin taloudellisella tuella. Elokuva on osa Trollhättanin 100-vuotisjuhlavuotta.

Tunnin mittaisen dokumentin rahoitus on järjestetty hallintoalueavustuksin ja kaupungin 100-vuotisjuhlamäärärahojen turvin.

Elokuvan tarkoituksena on muistuttaa kaupungin ruotsinsuomalaisesta vähemmistöstä ja samalla lisätä tietoisuutta ja ymmärtämystä ruotsinsuomalaisia kohtaan.

Karita Lehikoinen Stedtin ajatuksena on, että kaksikielinen elokuva olisi ikkuna suomalaiseen Ruotsiin, sillä hänen mukaansa ns. valtaväestö ei ymmärrä, miten laajassa mittakaavassa Ruotsissa puhutaan suomea.

Ruotsinsuomalaisten elämänkohtaloiden dokumentointiin tulisi satsata huomattavasti enemmän. Trollhättanin filmiprojekti on hyvä esimerkki ja toimintamalli muillekin ruotsinsuomalaisille paikkakunnille.

Lehden sisäsivuilla löytyy tarkempi reportaasi elokuvan ensi-illasta sekä pääosan esittäjien haastatteluja.

Trollhättan on 57 000 asukkaan teollisuuskaupunki Länsi-Götanmaalla.
Suomessa syntyneitä paikkakunnalla asuu noin tuhat. Joidenkin arvioiden mukaan suomalaistaustaisia on lähes 10% kunnan asukkaista. Autotehdas Saab on ollut ruotsinsuomalaisten perinteisin työlllistäjä alueella.