RS 49/16: Det här blev vårt hem

På självständighetsdagen hade dokumentärfilmen ”Det här blev vårt hem – Trollhättans sverigefinnar” som skildrar stadens lokala sverigefinnar premiär i Folkets Hus i Trollhättan.

Kvällen inleddes med att orkestern Tangokuninkaat spelade välkända finska tangolåtar. Efter filmen var det dags för en finsk karaokeafton.

Filmen berättar om vardagen för fem trollhättebor i olika åldrar och om sverigefinskheten och dess betydelse för dem.

Dokumentären är producerad av Trollhättans finska förening i samarbete med journalisten Karita Lehikoinen Stedt med ekonomiskt stöd från Trollhättans stad. Filmen ingår i firandet av Trollhättans 100-årsjubileum.

Finansieringen av den timslånga dokumentären har skett genom bidrag från det finska förvaltningsområdet och från anslaget för stadens 100-årsfirande.

Med hjälp av filmen vill man lyfta fram stadens sverigefinska minoritet och öka medvetenheten om och förståelsen för sverigefinnarna.

Enligt Karita Lehikoinen Stedt är det meningen att den tvåspråkiga filmen ska fungera som ett fönster till det finska i Sverige, för hon tror inte att den så kallade majoritetsbefolkningen förstår hur stor del av befolkningen i Sverige som talar finska.

Man borde satsa mycket mer på att dokumentera finländarnas livsöden i Sverige. Trollhättans filmprojekt är ett bra exempel på hur man kan gå tillväga och en förebild för andra sverigefinska orter.

Inne i tidningen finns ett mer detaljerat reportage om filmpremiären och intervjuer med huvudpersonerna.

Trollhättan är en industristad med 57 000 invånare i västra Götaland.
Omkring ett tusen av stadens invånare är födda i Finland. Enligt vissa beräkningar har närmare 10 % av stadens invånare sina rötter i Finland. Bilfabriken Saab är det företag i regionen där många sverigefinnar traditionellt har haft sin arbetsplats.