RS 49/23: Valoa talouden taivaalla

Talous antaa nyt merkkejä siitä, että korkotaso voisi olla lähdössä laskusuuntaan, mikä on hyvä uutinen asuntovelallisille.

30. marraskuuta julkaistut tuoreet luvut euroalueen inflaatiosta eli kuluttajahintojen noususta lisäävät uskoa tähän.

Euroalueen inflaatio laski marraskuussa 2,4 prosenttiin, kun se lokakuussa oli 2,9 prosenttia. Luvut ovat paremmat kuin kertaakaan sitten kesän 2021.

Asuntovelallisten katseet suuntautuvat nyt keskuspankkiin. Asuntolainojen korot ovat ennätyskorkealla ja monet asuntovelalliset ovat ahtaalla. Nyt spekuloidaan, milloin tulee keskuspankin ensimmäinen koronlasku.

Odotukset kohdistuvat kevääseen tai viimeistään kesään.

Se mikä ruotsinsuomalaisia eniten taloudessa kismittää on elintarvikkeiden hintojen nousu, joka on purrut varsinkin pienituloisten kukkaroon.

Yksittäisistä elintarvikkeista kahvin hinta on noussut eniten, mutta myös tuoreen kalan, hedelmien ja tuoreiden vihannesten hinnat ovat nousseet todella tuntuvasti kun verrataan reilun vuoden takaisiin hintoihin.

Palkat ja eläkkeet eivät ole nousseet samaa tahtia, vaan ne polkevat paikallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että palkansaajien ja eläkeläisten ostovoima on heikentynyt viimeisen vuoden sisällä.

Näyttää siltä, että kuluttajat niin Suomessa kuin Ruotsissakin joutuvat elämään säästeliäästi ainakin lähikuukaudet.

Mutta talouden perustekijät meillä Pohjolassa ovat kunnossa, mikä mahdollistaa normaalioloihin palautumisen hyvinkin nopeasti.