RS 49/22: År 2023 står för dörren

Snart är det åter dags att sjunga de vackraste julsångerna. Det är fråga om ett populärt sverigefinskt arrangemang som varje år drar fulla kyrkor och församlingssalar. Över en miljon finländare deltar varje år i det här arrangemanget antingen i Finland eller utanför landets gränser.

Ett annat traditionellt sverigefinskt arrangemang är önskekonserten Puhelinlangat laulaa som är ett av finska Yles äldsta program.

Önskekonserten sänds varje år på två fredagar före jul och midsommar. Programmet samsänds på finska Yles Radio Suomi och Sveriges Radio Finska.

Fredagen 16.12 klockan 17.00 – 20.40 har sverigefinländarna ännu en gång möjlighet att skicka hälsningar till vänner och släktingar i Finland och Sverige tillsammans med egna musikönskemål. Du kan skicka dina hälsningar till e-postadressen puhelinlangat@sr.se eller med brev/vykort till adressen Sveriges Radio Finska, ”Puhelinlangat laulaa”, 105 10 Stockholm. Uppge ditt namn och telefonnummer samt musikönskemålet.

År 2023 står för dörren. Det kommande året är ett valår i Finland. Riksdagsvalet hålls söndagen den 2 april 2023. Landet väljer då 200 riksdagsledamöter för den kommande fyraårsperioden.

Nästa presidentval hålls i januari 2024. Då har den sittande presidenten Sauli Niinistö suttit på posten under två ämbetsperioder. I Finland pågår ständiga diskussioner om presidentposten och under den kommande hösten kommer det att bli intensiva valkampanjer.

Sverigefinländarna är en viktig väljargrupp i båda valen. Drygt 120 000 finska medborgare som är permanent bosatta i Sverige har rösträtt i båda dessa politiska val.