RS 49/20: Erilainen itsenäisyyspäivä

Suomen Tasavallan itsenäisyyspäivän juhlaa vietetään tänä vuonna poikkeuksellisin menoin. Lähes kaikki yleisötilaisuudet, joissa on tapana kunnioittaa itsenäistä Suomea, on koronavirusepidemian vuoksi peruttu niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Myös ruotsinsuomalaisten itsenäisyyspäivän juhlat on lähes poikkeuksetta peruttu. Ruotsinsuomalaiset paikallisradiot lähettävät  itsenäisyyspäivän konsertteja ja SVT lähettää ruotsinsuomalaisten artistien musiikillisen tervehdyksen Suomelle. Ohjelman nimi on ”Min musik till Finland”.

Suomen presidenttipari järjestää joka vuosi perinteisen itsenäisyyspäivän vastaanoton Helsingissä Presidentinlinnassa.

Linnan juhlat on perinteisesti vuoden katsotuimpia tv-ohjelmia. Keskimäärin kolme miljoonaa suomalaista seurasi Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmaa viime vuonna.

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraaminen kotisohvalta tv-ruutujen välityksellä on myös ruotsinsuomalaisten keskuudessa hyvin suosittu tapa juhlistaa itsenäisyyspäivää.

Linnan juhlat televisioidaan myös tänä vuonna, mutta tällä kertaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio  järjestävät uudenlaiset, pandemia-olosuhteisiin sopeutetut juhlat.

Presidenttipari kertoo, että itsenäisyyspäivän juhla pysyy monilta osin ennallaan poikkeusoloista huolimatta, vaikka linnassa ei tänä vuonna nähdäkään pariatuhatta ihmistä tanssimassa.

Yle välittää juhlat kanavillaan itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Lähetyksissä seurataan suorana itsenäisyyspäivän viettoa niin Presidentinlinnassa kuin eri puolilla Suomea.

Luvassa on juhlalähetyksen lisäksi Kohti Linnan juhlia –lähetys sekä Linnan jatkot. Suora lähetys on ruotsinsuomalaisten seurattavissa TV Finlandissa 6. joulukuuta klo 16.10 alkaen.