RS 49/20: En annorlunda självständighetsdag

Republiken Finlands självständighet firas med annorlunda ceremonier i år. Nära nog alla återkommande publika arrangemang för firandet av Finlands självständighet är inställda på grund av coronapandemin i såväl Finland som Sverige.

Även bland sverigefinländarna är firandet av Finlands självständighetsdag inställt nästan utan undantag. De sverigefinska lokalradiostationerna sänder självständighetsdagskonserter och SVT sänder en musikalisk hälsning från sverigefinska artister till Finland. Programmet heter ”Min musik till Finland”.

Det finska presidentparet ordnar varje år en traditionell självständighetsdagsmottagning i presidentpalatset i Helsingfors.

Festen har traditionellt varit ett av de mest sedda tv-programmen i Finland. Nära nog tre miljoner finländare följde i fjol Yles sändningar från självständighetsfirandet.

Även många sverigefinländare följer tv-sändningarna från presidentens mottagning från hemmasoffan.

Firandet i presidentpalatset sänds i tv även i år men i år ordnar president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio ett annorlunda firande som är anpassat efter pandemiförhållandena.

Presidentparet berättar att firandet till stor del påminner om tidigare års firande men i år får tittarna dock inte se ett par tusen personer på dansgolvet.

Yle sänder programmet på sina kanaler på självständighetsdagen den 6 december. Under sändningarna får tittarna följa firandet i såväl presidentpalatset som på olika håll i Finland.

Utöver själva jubileumssändningen består sändningarna av Inför festen på slottet och Efterfesten på slottet. Sverigefinländarna kan följa direktsändningen på TV Finland från kl. 16:10 den 6 december.