RS 49/19: Anna Takanen valittiin Vuoden ruotsinsuomalaiseksi

Vuoden Ruotsinsuomalainen 2019 on teatteriohjaaja ja näyttelijä Anna Takanen. Anna on myös kirjailija, lokakuussa ilmestyi hänen isästään, sotalapsi Timo Takasesta kertova kirja.

 

Valinta julkistettiin viime perjantaina Tukholman Suomen instituutissa Vuoden Ruotsinsuomalainen gaalassa, joka lähetettiin suorana lähetyksenä Sisuradiossa ja SVT:n nettikanavalla.
Kaksikielisessä illassa, joka oli täynnä musiikkia ja viihdettä, julistettiin myös Vuoden Nuori Ruotsinsuomalainen ja Elämäntyö -palkinnon saaja.

Tapahtuman juonsivat iloisen reippaalla otteella Sisuradion toimittaja Virpi Inkeri ja näyttelijä Cary Ylitalo. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Ruotsin Suomalainen –lehti, Sisuradio, SVT:n suomenkielinen toimitus ja Tukholman Suomen instituutti.

Vuoden Nuori Ruotsinsuomalainen on Viivi Paavonperä, 17-vuotias lukiolainen ja kirjoittaja Upplands Väsbystä.

Gaalassa jaettiin myös uusi tunnustus, Elämäntyöpalkinto, jonka sai järjestöveteraani Esko Melakari tunnustuksena hänen työstään vähemmistölainsäädännön aikaansaamisessa.

 

Vuoden Ruotsinsuomalainen -gaala järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Palkinnot jaetaan henkilöille, jotka ovat positiivisella tavalla nostaneet ruotsinsuomalaisuutta esiin ja toimineet vähemmistön suurlähettiläinä.
Vuosittaisen gaalatapahtuman päämääränä on vahvistaa positiivista ruotsinsuomalaista imagoa ja tehdä mainosta myös tapahtuman järjestäjille.