RS 49/19: Anna Takanen är Årets Sverigefinne

Årets Sverigefinne 2019 är regissören och skådespelaren Anna Takanen som också är författare. Hennes bok som handlar om hennes pappa Timo Takanen som är krigsbarn kom ut i oktober.

 

Valet offentliggjordes i fredags på galan Årets Sverigefinne som hölls i Finlandsinstitutet i Stockholm. Galan direktsändes i Sisuradio och i SVT direkt.

Under den tvåspråkiga kvällen som innehöll mycket musik och underhållning offentliggjordes även Årets Unga Sverigefinne och mottagaren av Livsverkspriset.

Evenemangets konferencierer Virpi Inkeri från Sisuradio och skådespelare Cary Ylitalo ledde galan på ett glatt och rappt sätt. Arrangörer för galan var tidningen Ruotsin Suomalainen, Sisuradio, finska redaktionen på SVT och Finlandsinstitutet i Stockholm.

Årets Unga Sverigefinne är Viivi Paavonperä som är en 17-årig gymnasieelev och skribent från Upplands Väsby.

På galan delade man också ut ett nytt Livsverkspris till organisationsveteranen Esko Melakari. Han fick detta hederspris för sitt arbete för minoritetslagstiftningen.

 

Galan Årets Sverigefinne arrangerades första gången 2011. Utmärkelserna delas ut till personer som på ett positivt sätt lyft fram sverigefinskheten och fungerat som minoritetens ambassadörer.

Målet för den årliga galan är att förstärka den positiva sverigefinska identiteten och att samtidigt göra reklam för arrangörerna.