RS 48/17: Sverigefinländarna, ett levande kulturarv och Finlands 100-årsjubileum

För fyra år sedan undertecknade Finland Unescokonventionen om tryggande av det immateriella kulturarvet. Det finska undervisningsministeriet upprättade förra veckan en nationell förteckning över levande kulturarv som består av 52 objekt.

Förteckningen innehåller ett antal finska festtraditioner som till exempel traditionen att besöka kyrkogården på julaftonen och utlysningen av julfreden i Åbo.
Även bastubadet, traditionen med jultomte och arbetarrörelsens firande av första maj är med i förteckningen.

Även musik och dans som spelmanstraditionen i Kaustby, dansbanetraditionen, finsk tango och de finska romernas sångtradition ingår i förteckningen över levande kulturarv.

Från den muntliga traditionen har man tagit med bland annat snålheten i Laihela och runosången och från hantverkstraditionen traditionen att sy folkdräkter och väva trasmattor.
Från mattraditionen har man tagit med rätten kalakukko som består av fisk och fläsk i rågbrödsskal samt den finska öltraditionen och från spelen och lekarna Jukolakavlen, kägelspelen mölkky och kyykkä/poppi samt boboll och forsränning.

Naturen är viktig för finländarna. Allemansrätten, svampplockandet, relationen till skogen, tjärbränningen och forsfiskekulturen vid Torne älv ingår också i den nationella förteckningen över levande kulturarv.

Att värna det levande kulturarvet är en viktig fråga för läsarna av tidningen Ruotsin Suomalainen.
De finska festtraditionerna och de traditionella maträtterna, bastubadet och finsk tango är för många en del av både vardagen och festerna. Sverigefinländarna upprätthåller det finska kulturarvet i Sverige.

Det självständiga Finland fyller 100 år i år. Hundratals evenemang äger rum både i Finland och runt om i världen för att fira det historiska jubileumsåret.
Firandet kulminerar på Finlands självständighetsdag den sjätte december 2017.

Hundraårsfirandet är dagens finska generationers största nationella jubileumsdag och jubileumsår. Så som det framgår av vår tidnings annonssidor ordnar sverigefinländarna ett stort antal jubileumsfester runt om i landet.

Den viktigaste mediehändelsen i Finland är presidentens mottagning på självständighetsdagen. Finska Yles sändning samlar varje år hälften av finländarna runt TV-apparaterna, i genomsnitt omkring 2,6 miljoner tittare.

Till glädje för sverigefinländarna visar TV Finland även i år direktsändningen från presidentens mottagning på onsdag kväll 6.12 klockan 17.10–23.00.

Redaktionen för tidningen Ruotsin Suomalainen önskar alla sina läsare ett festligt firande av Finlands 100-åriga självständighet.