RS 48/17: Ruotsinsuomalaiset, elävä kulttuuriperintö ja Suomi 100

Suomi allekirjoitti neljä vuotta sitten Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Suomen opetusministeriö nimesi viime viikolla 52 kohdetta elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Luettelossa on mukana useita suomalaisia juhlaperinteitä, kuten hautausmaalla käynti jouluaattona ja joulurauhan julistaminen Turussa.
Myös saunominen, suomalainen joulupukkiperinne ja työväen vappu on otettu mukaan listalle.

Musiikki ja tanssi, kuten kaustislainen viulunsoitto, lavatanssit, suomalainen tango ja Suomen romanien lauluperinne ovat mukana luettelossa.

Suullisessa perinteessä mukana ovat muun muassa laihialainen nuukuus ja runolaulu, käsityötaidossa kansallispuvun valmistaminen ja räsymaton kudonta.
Ruokaperinteessä kalakukko ja olutkulttuuri, peleissä ja leikeissä Jukolan viesti, kyykkä, mölkyn pelaaminen, pesäpallo ja tukkilaiskisat ovat mukana.

Luonto on suomalaisille tärkeä asia. Niinpä jokamiehenoikeudet, sienestys, suomalainen metsäsuhde, tervanpoltto ja Tornionjoen koskikalastuskulttuuri on valittu mukaan elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Ruotsin Suomalainen -lehden lukijoille elävä perintö on erittäin tärkeä asia.
Suomalaiset juhlaperinteet ja perinneruuat, saunominen ja suomalainen tango ovat monelle osa elämää niin arjessa kuin juhlassa. Ruotsinsuomalaiset ovat suomalaisen kulttuuriperinnön ylläpitäjiä Ruotsissa.

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Historiallisen juhlavuoden kunniaksi järjestetään satoja tapahtumia Suomessa ja eri puolilla maailmaa.
Juhlallisuudet huipentuvat Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2017.

Kyseessä on nykyisten suomalaissukupolvien merkittävin kansallinen syntymäpäivä ja juhlavuosi.
Ruotsinsuomalaiset eri puolella maata järjestävät suuren määrän Suomi 100 -juhlia, kuten lehden ilmoitussivut kertovat.

Suomessa Linnan juhlat eli tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto on tasavallan tärkein mediatapahtuma. Ylen Linnan juhlat -lähetys kerää vuosittain puolet suomalaisista tv-ruutujen ääreen, keskikatsojamäärä on 2,6 miljoonaa.

Ruotsinsuomalaisten iloksi TV Finland näyttää juhlatapahtuman tänäkin vuonna suorana lähetyksenä keskiviikkoiltana 6.12. klo 17.10–23.00.

Ruotsin Suomalainen -lehden toimitus toivottaa kaikille lukijoille hyvää
Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlapäivää.