RS 48/16: Sverigefinländarna firar självständigheten

De vackraste julsångerna är en finsk jultradition som varje år samlar drygt en miljon deltagare i Finland och utanför landets gränser. Även sverigefinländarna har i flera decennier samlats till dessa populära tillställningar för att tillsammans sjunga finska julsånger.

Andra arrangemang som lockar till sig många besökare är de sverigefinska julmarknaderna som vi berättar om inne i tidningen.

Firandet av Finlands självständighetsdag är också populärt bland sverigefinländarna. Sverigefinländarna har nu framför sig den ena festligheten efter den andra – först självständighetsfirandet och därefter jul- och nyårsfirandet varefter det i februari är dags för sverigefinnarnas dag som naturligtvis också måste firas.

Den sjätte december 2016 fyller det självständiga Finland 99 år. Finlands självständighet firas även i Sverige i form av festligheter över hela landet.

Stämningen vid dessa arrangemang är både allvarlig och högtidlig. Finland har lyckats bevara sin självständighet tack vare oerhörda uppoffringar, vilket är orsaken till det något lågmälda firandet.

Finlands viktigaste mediehändelse är självständighetsdagens mottagning i presidentslottet. Förra året lockade TV-sändningen från festligheterna hälften av den finska befolkningen till tv-sofforna. Den genomsnittliga tittarsiffran var 2,5 miljoner, och under de femton minuterna med flest tv-tittare sågs sändningen av närmare 2,7 miljoner tittare.
Till sverigefinländarnas glädje visar TV Finland även i år firandet som direktsändning på tisdag kväll klockan 17:10–22:30.

Nästa år fyller det självständiga Finland 100 år. Det historiska jubileumsåret kommer att firas i form av hundratals evenemang i Finland och runt om i världen.
Festligheterna i Finland kulminerar på självständighetsdagen 2017, men firandet av jubileumsåret inleds redan i början av året.

Det är fråga om dagens finska generationers mest betydelsefulla födelsedag och jubileumsår. Under 2017 kommer sverigefinländarna runt om i landet att anordna ett stort antal festligheter för att fira Finland 100 år. Preliminära uppgifter om arrangemangen finns på tidningssidorna om Finland 100 år.

Vi på redaktionen för tidningen Ruotsin Suomalainen önskar alla våra läsare en riktigt god självständighetsdag 2016.