RS 48/16: Ruotsinsuomalaiset juhlivat itsenäisyyttä

Kauneimmat joululaulut on perinteinen suomalainen joulutapahtuma, johon osallistuu vuosittain yli miljoona suomalaista niin Suomessa kuin maan rajojen ulkopuolellakin. Ruotsinsuomalaisten suosikkitapahtuma se on ollut jo vuosikymmeniä.

Toinen paljon kansaa vetävä tapahtuma ovat ruotsinsuomalaiset joulumarkkinat, joista kerrotaan lisää lehden sisäsivuilla.

Suomen itsenäisyyspäivän juhlinta on laajalle levinnyttä ruotsinsuomalaisten keskuudessa. Ruosun elämä on yhtä juhlaa – tuskin itsenäisyyspäivästä ja joulusta on selvitty, kun koittaa helmikuu ja ruotsinsuomalaisten päivä, jota sitäkin on juhlittava.

6. joulukuuta 2016 juhlistetaan Suomen tasavallan 99. itsenäisyyspäivää paitsi Suomessa niin myös ruotsinsuomalaisten järjestämissä tilaisuuksissa ympäri Ruotsia.

Näissä tilaisuuksissa vallitsee vakava ja harras tunnelma. Suomen itsenäisyys on saatu säilymään suunnattoman raskaiden uhrausten kautta ja tämä on syy juhlinnan hillittyyn luonteeseen.

Suomessa Linnan juhlat eli tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto on tasavallan tärkein mediatapahtuma. Ylen Linnan juhlat -lähetys keräsi puolet suomalaisista tv-ruutujen ääreen viime vuonna. Keskikatsojamäärä oli 2,5 miljoonaa, katsotuimman vartin lähes 2,7 miljoonaa.
Ruotsinsuomalaisten iloksi TV Finland näyttää juhlatapahtuman tänäkin vuonna suorana lähetyksenä tiistai-iltana klo 17.10-22.30.

Itsenäinen Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Historiallisen juhlavuoden kunniaksi tullaan tullaan järjestämään satoja tapahtumia Suomessa ja eri puolilla maailmaa.
Juhlallisuudet huipentuvat Suomen itsenäisyyspäivänä 2017, mutta merkkivuosi käynnistyy jo vuoden alussa.

Kyseessä on nykyisten suomalaissukupolvien merkittävin kansallinen syntymäpäivä ja juhlavuosi. Ruotsinsuomalaiset eri puolella maata tulevat järjestämään suuren määrän erilaisia Suomi 100 -juhlia vuoden 2017 aikana. Ennakkotietoa niistä löytyy lehden Suomi 100 -sivuilta.

Ruotsin Suomalainen -lehden toimitus toivottaa kaikille lukijoille hyvää Suomen itsenäisyyspäivää 2016.