RS 48/22: Självständighetsdagen 2022

Självständiga Finland föddes i december 1917 efter en lång rad stormiga historiska händelser.

Hösten 1917 skakade en revolution grundligt om det ryska samhället. Då såg finländarna sin chans att frigöra sig från stormaktens bojor. Finland utnyttjade modigt situationen och landet förklarades som en självständig stat 6.12.1917.

Den unga republiken var nära att förlora sin självständighet under andra världskriget 1939–45. Nära 700 000 finländare försvarade sitt fosterland vid fronten. Många stupade i kriget och hundratusentals blev svårt invalidiserade. 70 000 småbarn skickades till tryggheten i Sverige undan kriget. Finland lyckades med nöd och näppe behålla sin självständighet tack vare stora uppoffringar.

I andra världskriget förlorade Finland Karelen till Sovjetunionen och tvingades betala krigsskadestånd. Landet måste också ordna bostäder åt 450 000 karelare som evakuerades från de avträdda områdena.

De evakuerade fick själva bryta mark för närmare 100 000 nybyggargårdar som ofta låg i obebodda ödemarker.

På 1960- och 70-talet drabbades Finland av en kraftig lågkonjunktur och massarbetslöshet som resulterade i en enorm utflyttning av arbetskraft till Sverige och en tömning av den finska landsbygden.

Det stormade igen när Sovjetunionen upplöstes 1991. Östhandeln kollapsade och Finland hamnade i en ekonomisk kris.

Följden blev en snabb orientering mot väst varefter både Finland och Sverige anslöt sig till Europeiska unionen 1995.

Även det pågående året har varit en turbulent tid i Europa.

24.2.2022 bröt kriget i Ukraina ut och historiens hjul rullade permanent in i ett nytt läge. Beslutsfattarna och folket i Finland och Sverige har varit tvungna att noga tänka efter hur det egna landets intressen och självständighet bäst ska tryggas i den nya situationen.