RS 48/21: Finländarna firar landets självständighet – corona skrämmer fortfarande men man har lärt sig att leva med den

Den 6 december firar det finska folket landets 104:e självständighetsdag. President Sauli Niinistö överraskade finländarna förra veckan när han meddelade att självständighetsdagens jubileumsmottagning i presidentslottet 6.12.2021 är inställd på grund av den försämrade coronasituationen.

Även mottagningen för de inbjudna krigsveteranerna och lottorna är inställd.

De inbjudna gästerna får ett personligt brev från presidentens kansli med beklagande om att festen har ställts in. Alla som har fått en inbjudan i år kommer även att få en inbjudan till den 6 december 2022.

Detta är andra gången som det finska folket firar landets självständighetsdag i skuggan av coronakrisen.

För ett år sedan var alla publika evenemang på självständighetsdagen inställda på grund av coronaepidemin i såväl Finland som Sverige. I fjol firade sverigefinländarna självständighetsdagen genom att följa president Sauli Niinistös och fru Jenni Haukios pandemianpassade firande i presidentens slott via tv-rutan och genom att lyssna på sverigefinska konserter via lokala radiokanaler.

I år är situationen betydligt ljusare. Majoriteten av befolkningen är vaccinerad, smittotalen har börjat gå ner och nästan alla coronarestriktioner är avskaffade.

Coronapandemin kommer att prägla folkets vardag under lång tid framöver, men människorna har lärt sig att leva med den och törs röra sig allt mer fritt.

I år arrangerar sverigefinländarna åtskilliga fester, konserter och andra evenemang på olika håll i landet för att fira Finlands självständighetsdag.

Närmare information finns på vår tidnings annonssidor.